foto
Tore og broren Jan i Bottelranch Bagdad i California.
foto
ADRIAN: Trør man føttene nedpå i Adrian, Texas, er man halvveis på Route 66 og de mer enn 4000 km mellom Los Angeles og Chicago.
foto
Lake Mead: Tore og broren Jan ved Lake Mead, den største menneskapte innsjøen, i Colorado, USA.

USA: Med på reisen var kona Mette G. Høyland, Tores yngre bror Jan og hans ektefelle Rita Monica (48), begge bosatt i Hægebostad.

– Dette har vi tenkt på, og snakket om, i 12-15 år, men først nå ble turen realisert. Jobb og familie krever sitt. Vi ville vente til barna ble større. Nå var det mulig, sier Tore Høyland fra Byremo.

På veien krysset de ni stater og tre tidssoner.

– Broderen har hatt sykkel før, jeg har hatt Harley lenge. En stund hadde jeg tre samtidig, nå har jeg en 1987-modell. Denne turen er en slags 50-årsgave til meg selv, smiler Tore.

Motoren på Harley brøler som en brunstig løve. Akselerasjonen gir rykk i korsryggen. Route 66 sto klar i 1926, og knyttet den gang USA sammen. I 1985 ble den erstattet av større interstates-veier. I dag er Route 66 en vakker turistløype med naturopplevelser og nostalgi.

Seks timers etapper

Gjennom daglige kjøreetapper på fire-seks timer fikk reisefølget en rekke opplevelser på veien som er udødeliggjort i litteratur, film, TV og musikk. Det ble blant annet tid til besøk på «Walk of Fame» i Hollywood, Universal Studios, Santa Monica Beach, — hvor Route 66 ender. Det ble avstikker til Las Vegas, Hoover Dam, den tidligere gullgraverbyen Oatman, og Stagecoach Motel 66 i Seligman, Arizona, hos den energiske utflytta Eidsvoll-kvinnen Anne Lise Finnbråten. Et besøk hos en indianerfamilie i Zuni satte de stor pris på. Indianerbyen Acoma, Nord-Amerikas eldste by, skapte også minner.

– Route 66 er viden kjent, mange snakker om dette, nå bestemte vi oss. Vi måtte ta turen mens helsen ennå er bra, forklarer Tore.

Mange inntrykk

Han kjører ikke MC spesielt mye i hverdagen, men har tidligere være på superrally i regi av Harley både på Vinstra, i Nederland og Danmark. Til daglig jobber han som bilmekaniker, oppretter og lakkerer på Byremo. Svogeren Rune og Åge Glomsaker driver bilverkstedet. Kona Mette driver bensinstasjonen.

– Jeg jobbet på Lyngdal på Harley i halvannet år for fire år siden. De startet i sin tid opp med import av Harley til Norge, forteller Tore.

– Hvordan er det å kjøre MC i USA?

– Bytrafikken er litt voldsom, men det går greit. Jeg har ikke opplevd noen skremmende episoder. Det er samtidig betydelig større forhold. Varmen går greit så lenge man husker å drikke mye og få i seg en del salt. Det blir krevende i 38 grader og oppover, sier han.

I kunstnerbyen Madrid er atmosfæren særdeles tilbakelente, det var her motorsykkelkomedien «The Wild Hogs» ble spilt inn. Rancheier Curt Kelling demonstrerte innfanging av kveg ute på landsbygda i Cuervo utenfor Santa Rosa for gjengen.

Elsket av nordmenn

— Så mange nordmenn har nå reist på denne turen at legger du sammen antall kilometer kjører deltagerne jorden rundt på Harley-Davidson 100 ganger – hver sommer. Det tilsvarer også 10 ganger til månen – på Harley - hver sommer, sier Arve Stallvik, eier av Route 66-konseptet for nordmenn.

Meramec Caverns i Missouri, ble med sine 16 grader en fin avkjøling fra de nærmere 40 røde som preget den kjøredagen. The Gateway Arch i Saint Louis ble passert, likeså Mississippi. Deretter ble det to dager i storbyen Chicago.

Mange inntrykk

I de beige ørkenlandskapene i Nevada smelter sola nesten både krom og gummi. Støvet blander seg med svette og solkrem. Fra bakerovnen i Nevada fortsetter Route 66 opp i furuskogen i 2000 meter høyde på Colorado-platået i Arizona. Det er kontrastene på turen som fascinerer mest.

– Å oppleve Las Vegas og Los Angeles var moro, og Grand Canyon så jeg mye fram til. Småbyene har også sin sjarm, understreker Tore.

Mette har også MC-lappen, men hun trives like greit som passasjer.

Frihetsfølelse

Selv om Norge er bortimot verdens minste land, har vi verdens største interesse for Route 66. «The Mother Road» oser av historie i alle tre tidssoner og i alle åtte stater fra øst til vest: MC-turen går gjennom Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico og Arizona og stopper først ved Californias Stillehavsstrender.

– Hva er spesielt med å kjøre MC?

– Motorsykkel gir frihet, alt kommer tettere på; lyder og lukter, vind og regn føles på kroppen. Når det gjelder Route 66, så er det Harley som gjelder på denne ruta. Det er en fantastisk reise.