Søndagsåpen leketøysbutikk:Daglig leder ved Brio Mandal, Mette Tørresvold mener funksjonen som turisttilbud er viktigere enn omsetningstall.

Dag Lauvland

Positive etter første dag med søndagsåpent

Selv om ikke cruiseturistene la igjen så mye penger, mener flere av butikksjefene at det å ha søndagsåpent ga dem gode og viktige erfaringer.

Publisert: Publisert:
 • Ingrid Michalsen
 • Dag Lauvland
Denne artikkelen er over fem år gammel

Turistsjef Erling Løfsnes er positiv til å prøve søndagsåpent også neste år. Flere butikker skal ha åpent også neste søndag.

Arkivfoto

Søndagsåpen skobutikk:Henrik Tønnesen ved Tønnesen Sko mente at en åpningstid mellom 12.00 og 16.00 kanskje hadde vært gunstigere.

Dag Lauvland

Mandal: Søndagsåpen butikk hadde marginalt å si for omsetningen, mener butikksjef og innehaver på 1-2-3, Brio i Mandal, Mette Tørresvold. Men det har gitt andre verdifulle erfaringer.

– Det var viktig at vi var med og ble en del av næringstilbudet i dag og fikk testet ut hvordan det er å ha søndagsåpen butikk, sier Tørresvold.

Leketøysbutikken åpnet klokken 9 søndag, og rundt klokken 15 var hun mer eller mindre klar for å stenge.

Spurte om veien

Flere hadde vært innom, uten at det ga seg spesielt utslag i omsetningen.

– Bakgrunnen var jo cruiseanløpet til «Adonia», og flere cruiseturister har riktig nok vært innom, men kanskje mer for å spørre etter veien til nærmeste kafé, eller rett og slett bare for å titte. Vel så mange i dag har vært fastboende og hytteturister, sier Tørresvold.

Berit Eid Launes på Cactus hadde noenlunde samme opplevelse. Hun hadde åpent fra 11-14 på søndag.

– Det var fint å få prøvd denne ordningen ut, men vi åpnet nok litt for tidlig. Vi burde heller ventet til 12 eller 14 og hadde åpent lenger på ettermiddagen, påpeker hun.

Hun sier det ikke var så mange cruiseturister innom, men andre turister fra Norge og utlandet.

– Været var nok litt avskrekkende på morgenen, det var først i 12-tiden og utover det kom folk. Og selv om omsetningen i går ikke var allverdens å snakke om, så tror jeg folk opplevde det som positivt å gå rundt i en litt mer levende by, sier Eid Launes.

Hun mener ordningen med søndagsåpent bør videreføres til neste sommer, dog med et par justeringer.

– Jeg tror nok det er smartere å ha det i juli, når det er flere turister her. Erfaringsmessig legger vel ikke cruiseturister heller igjen så mye penger, og erfaringen nå på søndag viser at det er vel så mange andre turister som er innom, sier hun.

Uheldig med været

Tønnessen sko skulle også ønske de hadde åpnet litt senere på dagen.

– Vi åpnet klokken 11, og kunne nok ha ventet til klokken 12, for da begynte folk å komme. Og det har vært et jevnt rush fra da, inntil vi stengte dørene klokken 14, sier Henrik Tønnesen på Tønnesen Sko.

Tønnesen mener været ikke var helt på næringens side, og at enkelte kan ha blitt skremt fra bytur av det voldsomme, men riktignok kortvarige, regnværet.

– I tillegg hadde vi jo et par strømbrudd også, da det sto på som verst. Men når alt kommer til alt er vi faktisk fornøyde med dagen, og vi har vært fem stykker på jobb med nok å gjøre, sier Tønnesen.

Kommende søndag, i forbindelse med skalldyrfestivalen, har næringen igjen fått tillatelse til å holde søndagsåpent. Det er den siste av to søndager i sommer.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  De fleste åpner dørene

 2. NYHETER

  – Den beste sommeren på 27 år

 3. NYHETER

  Tror på suksess

 4. NYHETER

  Søndagsåpen suksess

 5. NYHETER

  Beste søndagen i Amfis historie

 6. NYHETER

  Annonserte for søndagsåpent - men flere butikker holdt stengt