Liv og røre: Skalldyrfestivalen hadde 25-års jubileum i fjor. Festivalgeneral Jallis Eriksen sier stadig flere folk utenfor Mandal har oppdaget festivalen. Arkivfoto: Evy M. Jakobsen

– Dette er byens største begivenhet

Skalldyrfestivalen tok grep for noen år siden og fremstår nå som en familiefestival med et godt rykte langt utenfor Mandals grenser.

Publisert: Publisert:
 • Petter Emil Wikøren
Denne artikkelen er over fem år gammel

Gleder seg: Festivalgeneral Jan Rune «Jallis» Eriksen ser fram til en ny Skalldyrfestival.Foto: Dag Lauvland

MANDAL: Skalldyrfestivalen feiret i fjor 25 årsjubileum, og mye har skjedd med festivalprofilen siden den så dagens lys for første gang. Fra å ha et litt frynsete og rølpete rykte de første årene, er de siste festivalutgavene blitt langt mer familievennlige. Ifølge festivalgeneral Jallis Eriksen tar de sikte på å være den beste familiefestivalen på Sørlandet.

– Dette skal være en festival for alle. Vi ble nødt til å gjøre noen grep for at Mandal skulle få den festivalen vi mener byen fortjener, og nå føler vi at vi har et produkt byens befolkning setter stor pris på, sier Eriksen.

Han mener årets program også vitner om dette, og viser til et bredt tilbud for publikum i alle aldre. Fra Barnas Kokkeskole, til konsert med Postgirobygget. Også det kulinariske har fått en mer framtredende posisjon, og Eriksen mener profilen nå er mer rendyrket.

– Vi har fokus på sjømaten og kvaliteten i produktene. Duften av mat skal fylle sentrum, og det får vi til gjennom et tett samarbeid med en bevisst restaurantbransje, mener Eriksen.

Satser på barnetilbudet

Skalldyrfestivalens budsjett har en post som utmerker seg. Utgiftene til barneprogrammet er helt klart regnskapets største post, noe som igjen har gitt et utvidet og rekordstort tilbud for de yngste.

– Barne — og familieprofilen er svært viktig. nå har vi en jevnere tilstrømning av folk, og vi ser at besøkende fordeler seg mer uken gjennom, sier festivalgeneralen.

Festivalen henter hovedsakelig sitt publikum fra Mandal og de fem tilstøtende kommunene. Men også regionalt og nasjonalt har folk fått øynene opp for matfesten i sør.

– Det kommer mange fra Søgne, det ser ut til at det for flere der har blitt en tradisjon å ta turen innom Skalldyrfestivalen på sommeren. Og vi ser også at flere og flere fra Kristiansand tar turen bort år etter år, slik de gjorde for 10-15 år siden, påpeker Eriksen, som festivalen skaper et positivt inntrykk av Mandal som sørlandsby.

– Dette er byens største begivenhet og kanskje det som mange utenfor regionen forbinder med Mandal. Og det gjør oss til en skikkelig sommerby, sier han.

Stolte av festivalen

Han tror på rekordbesøk under årets festival, og krysser fingrene for godt vær. Han tror flere og flere i byen verdsetter arrangementet.

– Rent objektivt, sett fra en festivalgenerals side, tror jeg nå at mandalitter er veldig stolt av festivalen, sier Eriksen.

Selv skal han ha med sønnen på 8 år og se Madcon og MGP junior.

– I tillegg må vi få med oss Vennebyen, det er en fin start på festivalen med moro og gratis is til barn. Deretter blir det konsert, og jeg vet han gleder seg spesielt til Madcon som spiller torsdag kveld. Selv ser jeg fram til tivoli, det går aldri av moten, mener festivalgeneralen.

Publisert:

Flere artikler

 1. NYHETER

  Ingen mål om å bli større

 2. NYHETER

  – En fantastisk skalldyrfestival!

 3. NYHETER

  Dårlig vær stoppet ikke Skalldyrfestivalen

 4. NYHETER

  NHO:– Skalldyrfestivalen er blitt en gigahappening

 5. NYHETER

  Tar over torvet

 6. NYHETER

  Ny skalldyrsuksess: – Alt har gått på skinner