– Jeg er veldig glad i sørlandsviser, og dette er en julesang på ekte mandalsk, sier Jon Kleveland.

Mandalitten har lang fartstid i musikkbransjen. Han har skrevet mange sanger og sluppet flere album. Til vanlig er han organist i Mandal.

– Jeg har skrevet en del salmer, men denne julesangen er mer ei god gammeldags sørlandsvise, sier han.

Julesangen som kom ut i midten av november, handler blant annet om at sørlendinger ikke får oppleve hvit jul.

– Jeg husker da jeg var yngre og skulle spille på julaften. Da hadde jeg på meg regntøy. På Sørlandet regner det i jula, sånn er det bare, sier Kleveland lattermildt.

Ja, for i sangen synger han nettopp det. «Hvorfor synges det om julesnø som stille daler ned? Hvorfor nevner ingen sanger at det regner?»

– Sangen ble faktisk laget en gang på 80-tallet, og vi spilte den inn da også. Vi gjorde det for NRK Sørlandet, men jeg er ikke noe fornøyd med det opptaket. Ikke vet jeg om det finnes lenger, heller. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre det på nytt i år, sier han.

Til vanlig er Kleveland organist. Foto: Iselin With Vårøy

Dette er ikke hans første julesang, men den skiller seg kanskje litt ut.

– Denne blir nok ikke brukt i gudstjenesten på julaften. Den er litt skøyeraktig, og veldig sørlandsk.

For Kleveland er jul en spesiell tid. Han har mange tradisjoner knyttet til høytiden.

– Jeg forbinder julen mye med mat. Det er sånn jeg har vokst opp. På julaften spiser vi pinnekjøtt, men jeg kjøper ikke pinnekjøtt på butikken. Jeg kjøper en hel sau i september/oktober. Jeg er jo fra Mandal, så egentlig burde jeg vel si at jeg spiser torsk, men det gjør jeg ikke, sier han.

Den nye julesangen synger han på mandalsk. Foto: Iselin With Vårøy

Han lager også sild og drar alltid innom moren for å lage flatbrød og lefser. Ellers kan tiden før jul og romjula bli hektisk.

– I år er julaften på en søndag, og da blir det ikke like hektisk. Jeg skal spille to ganger på julaften og en gang første og andre juledag. Det blir også noe mer i romjulen, sier han.

Julen er også den tiden av året da barna som normalt bor borte, kommer hjem.

– Det er alltid veldig koselig når de er hjemme. Det er det jula er, da samles vi, sier han.

«Hvorfor synges det om julesnø som stille daler ned? Og legger seg på juletreets greiner. Og mens julenissens slede svinner bort i vintervær. Hvorfor nevner ingen sanger at det regner?»

Jon Kleveland har lang fartstid i musikkbransjen. Foto: Iselin With Vårøy