– Jeg har tenkt på det i mange år, og i fjor bestemte jeg meg bare, sier frivillig Eva Wremer.

I fjor var barna hos sin far på julaften, og resten av familien var spredt rundt omkring. Da bestemte Wremer seg for å være frivillig på julaften.

– Det er en opplevelse jeg ikke vil være foruten. Folk i alle aldre og med ulik bakgrunn kom. Det er godt å gi noe tilbake og være med på noe som er større enn deg selv, sier hun.

Åpen julefeiring har blitt stadig mer vanlig over hele landet. Mandal menighet, Frelsesarmeen Mandal og Frivilligsentralen Mandal har holdt på i flere år.

– Vi var rundt 80 deltakere i fjor, inkludert 18 frivillige som hjalp til, sier Wremer.

For mange er julaften en spesiell dag, og Wremer er klar på at man ikke skal føle at man ofrer noe ved å være frivillig.

– Da er det ikke her du skal være. I år skal jeg ikke være frivillig på selve julaften, fordi jeg har guttene, og de ville være hjemme. I fjor følte jeg ikke at jeg ofret noe, for da var det bare meg, sier hun.

Slik var det pyntet til Åpen julefeiring i fjor. Foto: Privat

Får gave

Åpen julefeiring er et gratis arrangement som er åpent for alle. Det serveres julemat og er en sosial møteplass for de som ønsker å være sammen med andre selve julaften.

– Mange blir ensomme i jula, og de tør ikke å spørre om hjelp. Når du kommer hit, trenger du ikke å si noe om hvorfor du er her, du bare er det. Det er en møteplass for både rike og fattige, sier Thor Anders Puntervold, diakon i Lindesnes kirkelige fellesråd.

Tidligere år har de fått mat av Nødings og kunnet servere tre ulike retter. Det samme gjør de i år.

– Vi tilbyr både ribbe, pinnekjøtt og kalkun, sier han.

Alle som kommer får også en gave med seg hjem.

– Jeg fikk æren av å handle inn julegaver til barna i fjor, og det var utrolig fint. Da får alle barn en liten leke eller lignende som passer deres alder, og alle voksne får et gavekort, forteller Wremer.

F.v. Thor Anders Puntervold, diakon i Lindesnes kirkelige fellesråd, Eva Wremer, Tor Bernt Sunde, Trine Sofia Kvalnes og Arne Hogganvik har vært med på planleggingen av årets Åpen julefeiring. Foto: Iselin With Vårøy

– Beste julaften

Tor Bernt Sunde har vært frivillig i forbindelse med Åpen julefeiring fem år på rad. Han har ansvaret for innsamling av penger i forkant.

– Det er ikke bare på selve julaften vi trenger folk, men før også. Det er en del planlegging som skal til. Og så må noen pynte i dagene før, sier han.

Han har flere hyggelige minner fra de åpne julefeiringene han har vært med på.

– I fjor var Svein Lindland innom og spilte litt for oss. Da var det en godt voksen mann som etter middagen og konserten sa at dette var den beste julaften i hans liv, forteller Sunde.

I år skal han også være hjemme på selve julaften.

– Jeg spør alltid de hjemme først. Jeg har ni barnebarn og flere av dem vil at jeg skal være hjemme på julaften i år. Da lytter jeg til det, sier han.

Rundt 80 personer deltok på Åpen julefeiring på Kirkesenteret i fjor. Foto: Privat

Stram økonomi

Trine Sofia Kvalnes er også med på årets planlegging og har vært med som frivillig i flere år.

– Vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger på arrangementet. Vi starter i 16-tiden og holder på til folk vil hjem, sier hun.

I år har det vært prisøkning på flere områder. Om folks økonomi vil gjøre at flere kommer, er de ikke sikre på.

– Det er klart det kan være en faktor som gjør at kanskje enda flere ønsker å komme til oss, sier Puntervold.