Gjensyn med nyhetsbilder fra januar 1996

Snauhogst i Skriverhaven, overgangskrangel mellom Giv Akt og MK, suksess for kristen fotballturnering og sterkt fokus på røyk- og rusfritt ungdomsmiljø i Marnardal og Mandal. Her er noen nyhetsbilder fra januar for 24 år siden.

Publisert:
 • Geir Nerhus

Snauhogst i Skriverhaven

I januar 1996 sperret forbipasserende til Skriverhaven opp øynene da Parkvesenets folk startet motorsagene og begynte med storstilt felling av trær. Hele 14 trær i lindalleen ble lagt i bakken. Ifølge Roald Larsen ble fellingen vedtatt to år tidligere, men man måtte vente til det ble skikkelig frost i bakken før hogsten kunne starte. Trærne var så råtne at enkelte av dem er livsfarlige. Årsaken var gamle synder, med misforstått beskjæring av trærne. Nye trær skulle plantes utpå vårparten, etter at et svenske rotfjeringsfirma hadde ryddet grunnen for gamle røtter. s

Arne Kvåle viser fram hvordan skadde trær tidligere ble reparert med blikkplater. Noe som var en medvirkende årsak til de uopprettelige råteskadene som oppsto. – Vi ville aldri gjort disse feilene i dag, men den gang visste man ikke bedre, sa han.

Røykfrie t-skjorter ble bestselger

Det ble full klaff for «Aksjon Oppvekst» i Marnardal, som lanserte ideen om å selge t-skjorter og caps med emblemet «Røykfri klasse». I løpet av få måneder hadde de solgt for 67.000 kr, og bestillingene strømte inn fra hele landet. I januar 1996 viser her niendeklassingene Anne Gry Monstad (f.v.) Silje Wigemyr og Conrad Grimestad ved Marnar ungdomsskole fram den populære t-skjorten, som bevis på at de gikk i en røykfri klasse. Den hadde til da solgt i 1000 eksemplarer landet rundt.

Til Lofoten i ny-gammel båt

I januar 1996 hadde fiskebåten «Nesejenta» fra Lindesnes fått en solid kvote på 155 tonn sløyd fisk for fiske i Lofoten. Mannskapet håpet å fiske opp kvoten sånn at de kunne være tilbake i Lillehavn før påske. Fra venstre Harald Nilsen, Ole Jack Grimestad, skipper August Fjeldskår og Ragnar Wårøy. Femtemann, Jarle Fjeldskår, var ikke til stede da bildet ble tatt. Båten hadde meg seg 500 garn, og var relativt ny for Fjeldskår som hadde kjøpt den brukt i 1995 etter at den gamle «Nesejenta» forliste. Den «nye» Båten var bygd i 1986.

Full skjæring mellom MK og Giv Akt

I begynnelsen av januar 1996 var det full isfront mellom Giv Akt og MK etter at lindesnesklubben krevde 60.000 kr i overgangssum for disse to spillerne; Jarle Sørensen (t.v.) og Rolf Gunnar Hovstøl. De to Giv Akt-spillerne ønsket å skifte klubb, men MK nektet å betale. Spillerne mente de ble brukt som brikker i en drakamp mellom de to klubbene. De forsikret at de uansett utfall aldri ville spille mer for Giv Akt. Allerede i februar ga utspillet resultat, og de to klubbene inngikk en historisk samarbeidsavtale som sikret overgang mellom klubbene.

Nye i kampen mot narkotika

Like over nyttår 1996 startet disse to jentene, Karina Paulsrud (t.v.) og Hege Drange Thompsen, lokallag av «Ungdom mot narkotika» i Mandal. På landsbasis hadde organisasjonen 7500 medlemmer, men i Mandal var «Ungdom mot narkotika» lite kjent. Målgruppen var ungdom mellom 13 til 20 år, og de to ildsjelene mente behover for en forebyggende og holdningsskapende narkotikapolitikk blant unge i Mandal var stor.

Rusfrie elever

I januar 1996 hadde elevene i 8. og 9. klasse ved Byremo ungdomsskole skrevet under en kontrakt der de forpliktet seg til holde seg borte fra rusmidler resten av skoleåret. Her er noen av elevene sammen med sosiallærer Ole Stulien (f.v.), Alf Hennig Tveiten, Gry Tove Kristensen, Thomas Håland og Jostein Olsen.

Tok gull i styrkeløft

I januar 1996 ble Jarle Fredriksen (28) fra Mandal sydnorsk mester i styrkeløft for andre året på rad, med 700 kg fordelt på 3 øvelser. I knebøy tok han 280 kg, 150 kg i benkpress og med 270 kg i markløft vant han med 10 kilos margin til andremann i 90 til 100-kilosklassen.

Økte vrakpantprisen til 6000 kr

Vrakpanten ble i januar 1996 satt opp fra 1000 til 6000 kr (tilsvarende ca. 10.000 i dagens kroneverdi) pr bil. Dermed ble Brennevinsmyra Biloppsamling i Mandal nedrent av folk som ville skrote bilen til en overkommelig pris. Rundt 40 biler på én uke, kunne daglig leder Paalman Fredriksen fortelle om, en drøy uke ut i det nye året. For det hastet. Ordningen varte nemlig kun til 15. mars. Deretter var det tilbake til gammel vrakpantpris. Bakgrunnen for den økte prisen var at staten ville ha bort flest mulig trafikkfarlige biler fra veiene.

Publisert:

Flere artikler

 1. KULTUR

  Minneboken

 2. KULTUR

  Minneboken

 3. KULTUR

  Minneboken

 4. KULTUR

  Gjensyn med førsteklassinger i 2001

 5. KULTUR

  Kioskeier på Vetnes fakket tyvene, men politiet hadde ikke råd til å rykke ut

 6. KULTUR

  Elever jobbet for indianerne i Latin-Amerika

 1. Lokalhistorie
 2. Giv Akt
 3. FK Mandalskameratene
 4. Lindesnes
 5. Mandal