Isa Holmesland har tidligere spilt for Karpe Diem, KORK og Marit Larsen. Nå er hun med Josefin Winther på hennes releaseturne, for å bidra til et bredere musikalsk inntrykk. Foto: Svein Frydnes
IMG_2554.JPG
Vart og vakkert fra Josefin Winther. I bakgrunnen Madeleine Ossum. Foto: Svein Frydnes

MANDAL : Josefin Winther entret scenen, grep gitaren og fremførte «Change of heart», åpningssporet fra hennes siste album. Vart, intenst, vakkert. Dermed var tonen satt, og Josefin Winther hadde publikum i sin hule hånd.

På neste låt, «Island», fikk hun selskap på scenen av Isa Holmesland og Madeleine Ossum, begge på fiolin. I tillegg hadde hun også med seg Reidar Opdal på tangenter. Sammen utgjorde de et kraftfullt ensemble som spente fra det sarte, forsiktige til det mest heftige og pompøse.

Josefin Winther annonserte tidlig at hun kom til å spille hele sin nyslupne plate. Det var i utgangspunktet hele hennes setliste på denne release-turneen.

– Men her i Mandal har jeg et par sanger i tillegg, som jeg bare må spille. Ellers er jeg redd for at jeg aldri mer får lov å komme tilbake, sa hun.

Mandal og Josefin Winther

Og hva er det med Josefin Winther og Mandal?

– Å spille her i Mandal gir meg en fantastisk feedback, fortalte Winther.

– Første gang jeg var her, da sammen med fetteren Carl Espen, opplevde jeg en herlig kontakt, en utrolig respons. En slik sterk opplevelse kan jeg ikke tillate meg å hoppe over. Mandal har vunnet hjertet mitt, legger hun til.

Nå våger jeg mer å ta sjanser, legge vekk låter som har typisk hitpotensiale, våger å fremføre dem ekte framfor å polere dem.

Utsagnet hennes forsterkes i det faktum at hun har valgt Mandal som konsertsted for plateslippet, mens selve lanseringsfesten blir i Bergen først 18. april. Gjennom albumet ønsker hun å fortelle sannheten.

– Jeg ønsker å fortelle noe som er sant. Grand Prix gjorde meg modigere, fortsetter hun. (hun skrev Carl Espens «Silent Storm», som vant den norske MGP og ble nummer åtte i den internasjonale MGP i 2014, red anm.).

– Nå våger jeg mer å ta sjanser, legge vekk låter som har typisk hitpotensiale, våger å fremføre dem ekte framfor å polere dem.

Ikke minst har hun fått god hjelp av produsent Yngve Sætre på dette nye albumet, han har utfordret henne, pushet henne, til å ta sjanser. Og det er blitt et vakkert album. Et album fylt av kontraster. Et album å lytte til, et album å reflektere over. Hør bare på låten «Something», som hun skrev etter at faren døde brått. Eller «Your Side», som handler om at det er mulig å se ting fra andre sider enn sin egen.

Albumet har høstet gode kritikker så langt, og som BA skriver: Hun vil bli oversett av den travle, elsket av den som tar seg tid.

Historieforteller

Som nevnt så spiller Josefin Winther hele albumet sitt på denne turneen. Og hun knytter små historier til hver sang. Dette gjør at publikum får et enda tettere bånd til låtene.

«Take One», en låt hun egentlig ikke våget å ta med på albumet, men som produsenten mente hun skulle ta med — Dersom den er sann, sa han. Og dermed ble den med. Og, ikke minst, «Your Side», som handler om å se ting ikke bare fra egen side. En sang hun ble oppfordret til å skrive av kjæresten.

– Hun var litt lei av at alt ble sett fra min side, forklarte Josefin Winther.

Men Winther kan ikke besøke Mandal uten å spille «Sink». En uutgitt låt som handler om at det alltid er to grunner til problemer i et forhold. En låt hun ikke spiller så ofte live, men som er selvskreven i Mandal.

Josefin Winther er en historieforteller, en fordømt dyktig en også. Selv om det er få mennesker i salen, så forteller hun sine historier så intenst, så vakkert.

– Det hjelper ikke om salen er fullsatt, dersom jeg ikke får respons på det jeg fremfører. Her får jeg respons; jeg gir av meg selv, og får energi tilbake, sa Josefin Winther etter konserten.

IMG_2554.JPG

Bergtok publikum

Og nettopp hennes evne til å formidle er noe av det publikum setter størst pris på med Josefin Winther. Vi tok en prat med en venninnegjeng som hadde tatt turen til Sjøboden Live Scene denne kvelden. Elia Ardiles Tronstad, Unni Warren og Hege Drange Thompsen var fulle av lovord etter konserten.

– Det er så sterkt når hun går på scenen og bare begynner å synge, uten et ord, uten introduksjon, bare stille og rolig tar hun salen, mener Elia.

– Jeg blir helt bergtatt.

Og venninnene stemmer i:

– Hun er så ærlig, en må bare lytte etter teksten. Venninnene er også imponert over variasjonen i låtene, over sammensetningen av låtvalget. Og publikumskontakten er bare unik, avslutter venninnegjengen som gareantert kommer tilbake neste gang Josefin Winther svinger innom Mandal. Noe hun lover å gjøre:

– Ja, e du gal, eg kan ikkje dra på turne uten å besøke Mandal, sier hun med et smil.