Tittel: Ikonei Island Utvikler: Snowcastle Games Utgiver: Jetpack Collective, The Iterative Collective Slippdato: 9. november 2023 Plattform: PC. Utgaver til PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S og Nintendo Switch er på vei.

I en hverdag som blir stadig mer preget av konflikt, frister det ikke lenger like mye å bruke fritiden på krig og herjinger. Årets Call of Duty har kommet og gått, men når verdensbildet er det det er, er det mye mer tiltalende å dykke ned i koselige spill. Heldigvis finnes det stadig flere slike spill; spill som handler om å skape i stedet for å ødelegge, spill som oppfordrer til å dele fremfor å splitte.

Spillet har mange åpenbare inspirasjonskilder – inkludert Animal Crossing, Minecraft og Stardew Valley. Foto: Snowcastle Games

Et av de nyeste i den litt udefinerte «kosespill»-sjangeren, er ingen ringere enn Ikonei Island: An Earthlock Adventure. Dette er et norsk overlevelsesspill, lagd av de Oslo-baserte utviklerne i Snowcastle Games. Spillet har mange åpenbare inspirasjonskilder – inkludert Animal Crossing, Minecraft og Stardew Valley – men klarer å skille seg fra røkla ved å gjøre det overraskende lett å dele opplevelsen med andre.

Skattejakt i blinde

Ikonei Island skiller seg også ut ved å ha en fullverdig norsk oversettelse, inkludert norske menyer, norske begrep og sparsommelig bruk av norsk stemmeskuespill. Dette gjør opplevelsen øyeblikkelig mer tilgjengelig for barnefamilier og den yngre garde, og det er kanskje først og fremst disse som vil få mest ut av spillet.

Spillet har norsk oversettelse, noe som gjør det mer tilgjengelig. Foto: Espen Jansen/Gamer.no

For selv om man kan kjenne igjen mange konsepter og mekanikker fra andre spill i sjangeren, er det noe litt ullent og utydelig ved spillet som jeg mistenker at det kun er de yngste og mest nysgjerrige spillerne som kan få nevneverdig glede ut av.

Det er for eksempel aldri noen tvil om at det lønner seg å utforske den titulære øya: Her formelig kryr det av skjulte skatter, sjarmerende figurer og spennende ressurser, men det er ikke alltid like lett å vite hvordan disse tingene fungerer sammen eller hvordan de best kan utnyttes.

Man famler rett og slett en del i blinde, og jakten på én spesifikk gjenstand – for eksempel når man trenger en viss mengde tau eller en spade for å finne veien videre – kan fort bli altoppslukende og irriterende.

Fauna og flerspiller

Jeg liker likevel ganske mye av det spillet gjør. Det er som sagt mye interessant å oppdage rundt omkring på øya, og man snubler stadig over noe nytt å henge fingrene i. Spillet har en ganske løs oppdragsstruktur med en rekke overordnede mål, og utviklerne gjør en ålreit jobb med å dytte deg i riktig retning flere ganger underveis.

Figurene man snubler over har som regel noe vettug å komme med, og når ting først løsner, løsner det skikkelig. Da bygger man plutselig både smie og verksted i øyas hjerte, mens man aktiverer altere, denger monstre og oppdager nye måter å utforske Ikonei på.

At man kan spille med flere andre gjør mye for Ikonei Island. Foto: Espen Jansen/Gamer.no

Spesielt engasjerende er det å bli kjent med det lokale dyrelivet. Ved å fore noen av de mer vennligsinnede beistene på øya kan man nemlig temme dem og bruke deres krefter til å sanke ressurser og låse opp nye deler av universet. En forvokst fugl med et sylskarpt nebb kan for eksempel hjelpe deg med å kutte ned strie tornekratt og kraftige trær, mens okseaktige råtasser kan knuse kampesteiner som blokkerer veien for deg.

De beste medhjelperne kommer imidlertid i form av andre spillere, og i motsetning til mange andre lignende spill, lar Ikonei Island deg dele moroa med kjente og kjære helt fra start. Samarbeidet foregår riktignok kun over internett, men er til gjengjeld en tilnærmet smertefri opplevelse som lar opptil fire jyplinger utforske en og samme øy samtidig.

Dette er vel og bra, men selv med andre spillere til stede føles spillet stadig litt klønete og kanskje også litt for enkelt for sitt eget beste. Etter knapt ti timer føles det allerede som om jeg har sett brorparten av det spillet har å by på, og motivasjonen for å dra tilbake til Ikonei er dessverre nokså lav.

Terningkast: 3