Fiskeren med dagens fangst. Foto: Brit Indahl Lande
3: Perseidene light Foto: Henrik Dalan
Glitrende Juvel Foto: Arne Kvåle
Nysgjerrige Foto: Ole Kr. Ruud
Lett på strå. Foto: Elisabeth Syvertsen
Sommerdrøm Foto: Laila Buø
Grevling Foto: Hilde Søderholm Skeie
Ka du vil? Foto: Tor Anders Madsen
Nua en sommerkveld. Foto: Stein Hille

MANDAL: Helt til topps gikk Torstein Wremer med sitt maleriske vakre foto av en storlom i skinnet fra morgenlyset som speiler seg i vannflaten

Storlom og svartbakk

— Bildet er tatt ved Åmlivannet i Telemark. Det var magisk å se denne sky fuglen så nærme innpå i det fine morgenlyset, forteller Wremer, som forteller at han brukte en telelinse med 600 mm brennvidde, blender 4.0, lukkertid 1/2000 sek og med kamera på Iso 2000. På en tur ved Steinsøy en julidag i sommer, sikret Brit Indahl Lande seg blinkskuddet av en svartbakk.

— Den hadde sikret seg en skikkelig storfangst. En hornhjell. Den strevde veldig med å få kontroll over med byttet, men klarte til slutt å fly av gårde med fangsten, forteller hun og forklarer at bildet er tatt idet fuglen letter.

Kometstøv gir himmelsk glød

Tredjeplassen sikret Henrik Dalan seg med bildet "Perseidene light" av kometstøv som setter himmelen i fyr. Han forteller at dette er noe som skjer noen dager i august hvert år.

— Støvkorn fra kometen Swift-Tuttle fyker forbi jorda, og når de treffer atmosfæren begynner de å gløde og brenne. I år tok jeg turen til Rugland sammen med et par kolleger for å prøve å fange dette fenomenet på et bilde. Bildet er tatt rett før midnatt, og forgrunn er lyst opp med lommelykt for å tilføre litt mer detaljer. På himmelen kan du se et stjerneskudd, konturer av Melkeveien og det oransje lyset er fra hus og gatelys i området, forteller han.