For de aller fleste handler spill om ren underholdning, men visste du at det finnes mange spill der ute som er så dypt inspirert av historiske hendelser, områder eller tidsepoker at du faktisk kan lære mye fra dem? Du kan nok fremdeles ikke kaste historieboken helt, men spill gir deg noe en bok eller en dokumentar ikke kan; friheten til å vandre rundt i en annen tid og lære ved å se og gjøre. I stedet for å se et bilde, eller en video der noen har filmet akkurat det de tror du vil se, kan du i mange spill selv vandre rundt, studere det som vekker din interesse, og samtidig forstå andre tider bedre.

Som med all underholdning kommer den historiske nøyaktigheten med et lite måtehold om at historisk nøyaktighet her og der må vike til fordel for spillets primærfunksjon; å vere et underholdningsprodukt. Med det sagt, her kommer et knippe spill som tar deg med på eventyr til en annen tid, og samtidig lærer deg noe nytt.

Assassin's Creed-serien

Siden starten for over 15 år siden har Assassin's Creed-serien tatt oss med tilbake i tid til områder som byr på imponerende detaljrikdom. Det starten i Midtøsten, men tok raskt steget fram til Renessansen, og har i løpet av årene som har gått verdt innom mange unike og spennende tidsepoker.

Assassin's Creed Discovery Tour tar deg med gjennom områdene fra spillet, men fokuserer på å sette de historiske vistaene i kontekst. Foto: Ubisoft

For de historieinteresserte er Assassin's Creed Discovery Tour, som først ble introdusert i Assassin's Creed Origins, og igjen dukket opp i Assassin's Creed Odyssey og Assassin's Creed Valhalla mest spennende her. Dette er en selvstendig modus du kan kjøpe og spille uten hovedspillet har utviklerne samarbeidet med historikere for å skape en spillmodus der du kan vandre rundt og utforske disse områdene uten å måtte bry deg med krig og elendighet. Her kan du utforske eldgamle majestetiske bygg i Egypt og Hellas, eller være vitne til hvordan folk gjorde sine daglige gjøremål i vikingetiden.

Pentiment

Pentiment er et av de mest historisk korrekte spillene i nyere tid. Spillet tar oss med tilbake til 1500-tallet et sted i Tyskland, der vi i rollen som en ung kunstner må løse et mordmysterium. Med en visuell stil inspirert av treskjæringer og illuminerte manuskript blir vi tatt med inn i det som ser ut som et levende kunstverk. Når folk snakker er det med skrifttyper som ikke bare nøyaktige for tiden, men også for personens posisjon i samfunnet.

Pentiment tar oss med tilbake til 1500-tallet. Foto: Obsidian Entertainment

I løpet av den engasjerende historien får vi et uvanlig godt innblikk i hvordan livet var på en tid da sekulære krefter reiste seg opp mot Den katolske kirken. Ikke bare får vi ta del i en spennende historie, men vi får oppleve forskjellene mellom fattige og rike, hvordan livene deres var, hva de spiste, kledde seg i og jobbet med. Spillet er laget for at alle, selv de som aldri spiller spill, skal kunne spille det, og spillet byr på valg og konsekvenser i stedet for vold og action.

Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance tar oss med tilbake til 1403 og Kongeriket Böhmen, et område som nå er en del av Tsjekkia. Her følger vi en ung mann som må ut på et større eventyr, men den virkelige stjernen her er landet vi får reise rundt i. Utviklerne valgte seg ut et ekte sted i Øst-Europa og gjenskapte det så nøye som mulig.

Kingdom Come: Deliverance finner sted i gamle Böhmen. Foto: Warhorse Studios

Spillet er et stort og komplekst rollespill som byr på en solid utfordring, og på vår reise får vi oppleve majestetisk natur og imponerende byggverk. Hovedattraksjonen for den som vil lære noe er absolutt arkitekturen, for der er dette kanskje det mest historisk korrekte spillet gjennom tidene. Alt fra hus og kapell til store borger er gjenskapt ned til minste detalj, som beslaget på dørene. Spillet har fått kritikk på hvordan det fremstiller våpen og klær, men de imponerende byggverkene i spillet er uten like i spillverden.

Like a Dragon: Ishin

Det er ikke til å komme bort fra at de fleste spill som baserer seg noen lunde på historie reiser til Europa. Ikke så med Like a Dragon: Ishin, for her reiser vi tilbake til Japan på 1800-tallet for å oppleve slutten av Edo-perioden, til et Japan i uro etter at skip fra Europa har dukket opp. I spillet får vi tre inn i rolen som den historiske personen Sakamota Ryoma, og får boltre oss i et spill basert på en sann historie, selv om det er krydret med mye tull, tøys og galskap.

Like a Dragon: Ishin skildrer Edo-perioden i Japan. Foto: SEGA

Ved siden av å by på en svært engasjerende historie byr Like a Dragon: Ishin på et sjeldent innblikk i japansk kultur på denne tiden. Vi får reise til byer og landsbyer og se hvordan folk levde, klærne de gikk i, og hva de brukte tiden sin på. Spillet byr også på en nyttig ordbok som lar deg sjekke hva navn og uttrykk betyr når de blir sagt i en samtale.

Call of Duty: World at War

Om du er interessert i Andre Verdenskrig finnes det et hav av spill å velge mellom, fra skytespill til taktiske strategispill der stridsvognene ruller over skjermen. Et av de mest autentiske tilbakeblikkene på denne krigen kommer gjennom Call of Duty: World at War. Spillet er satt til både Stillehavet og Østfronten, og involverer alle kreftene som deltok i denne ødeleggende krigen.

Call of Duty: World at War er blant spillene i serien som prøver å være relativt riktig i gjengivelsen av konflikten. Foto: Activision

Naturlig nok er det derfor nettopp krigen vi lærer mer om. Vi får se troverdig gjenskapte områder fra de ulike frontene, og utviklerne var påpasselige med å sørge for at detaljer helt ned til hvilke dialekter som ble brukt er riktige. For dem som er interesserte i våpen og krigsutstyr byr spillet på autentiske gjengivelser av våpen, uniformer og stridsmaskiner. Som et krigsspill skyr heller ikke spillet unna å skildre krigens brutalitet.