Debattinnlegg

I Lindesnes kommune er det 5 ungdomsskoler. I løpet av en måneds tid skal rundt 300 10. klassinger i vår region bestemme seg for hva de skal søke på når det kommer til videregående skole. Det er 15 utdanningsprogram å velge i, 10 yrkesfaglige program og 5 studieforberedende.

For noen er valget enkelt, de er helt sikre, noen er usikre og noen i kategorien «ha’kje peiling.» Felles for alle er at det kanskje er lurt å tenke gjennom noen spørsmål før man velger, som for eksempel:

- Skal jeg velge yrkesfaglige eller studieforberedende utdanningsprogram? - Skal jeg flytte eller fortsatt bo hjemme? - Hva kreves for å komme inn der jeg vil? - Kan jeg velge om igjen hvis jeg velger feil? - Hvor lett er det å få arbeid etter avsluttet utdanning? - Hvor lenge vil jeg gå på skole før jeg er i arbeid? - Hva kan jeg vente av yrkeskarriere, lønn og arbeidsmiljø?

Det kan sikkert hektes på flere spørsmål også. «Greia» er vel å finne sånn rimelig gode svar på flest mulig spørsmål, og ikke minst ta utgangspunkt i egne interesser, ferdigheter og muligheter. Så må det også sies at valget av skole og utdanningsprogram ikke må gjøres større enn det faktisk er. Man har ikke «lagt løpet» for resten av livet uansett hva man velger. Men, det er jo fint om hver elev fikk en så god start som mulig i sin karriere på videregående skole.

På Mandal videregående skole tilbys et bredt utvalg av utdanningsprogram, både innenfor yrkesfag og studieforberedende fag. Vi er også så heldige at vi har hatt besøk av alle 10. klassingene opptil flere ganger på skolen vår, og vi er glade for at de fleste velger å gå i Mandal. Samtidig er det forståelig at noen velger andre skoler av ulike årsaker.

Uansett håper jeg at særlig elever og foreldre/foresatte i kommende måned gjør seg noen refleksjoner sammen, stiller noen spørsmål, gjerne finner noen svar slik at ungdommene er best mulig forberedt på et godt studievalg. Lykke til!

Geir Lauvdal, avdelingsleder for elevtjenester Mandal videregående skole