Herved en protest

På NRKs nettsider 4. april kan vi lese at Mandal «oppkaller gate etter antisemitt». Den det er snakk om er Marta Steinsvik. Inga Fjeldsgaard fra navnekomiteen uttaler: – For meg virker hun også veldig sammensatt. Og da er det vel ikke så unaturlig at hun hadde sterke meninger om det som var oppe i tiden, sier Fjeldsgaard. Hun legger til at ingen mandalitter så langt har protestert på avgjørelsen.

Vel, herved kommer det i hvert fall én protest, og trolig ville det kommet langt flere om dette var blitt kjent tidligere. Store Norske Leksikon har en kort artikkel om Steinsvik, som ikke levner henne megen ære, der tredje og siste setning lyder: «Tidlig i 1920-årene var Steinsvik også en av Norges mest fremtredende antisemittiske propagandister, som blant annet reiste rundt og holdt foredrag basert på falsumet Sions vises protokoller».

Personer som skaffer seg et ettermæle gjennom å bruke «Sions vises protokoller» er ikke kjent for sine sterke meninger, men for sine sinnsforvirrede konspirasjonsteorier, og automatisk ekskludert fra å få gater oppkalt etter seg.

Sven Seljom

Les hele saken med abonnement