Leserinnlegg

For mange 16-åringer oppleves det i dag som vanskelig å søke jobb. Man må ha CV, skrive lange søknader og man må ofte søke jobb etter jobb for å få et napp. Dette til tross for at etterspørselen for arbeidskraft i Norge aldri har vært større og at mange bedrifter sliter sårt med å finne folk. At alderen da skal være et så stort hinder for 16-åringer som ønsker å komme seg ut i jobb er på mange måter uforståelig.

For det første finner man flere 16-åringer som vil både være mer modne og yte en bedre jobb enn mange personer som er mer voksne i alder. For mange er alder bare et tall og på samme måte som man i samfunnet finner 40-åringer som i ulik grad er modne, er 16-åringer også det. Derfor burde hvordan man gjør det i jobben være det som teller og ikke nødvendigvis alderen på arbeidstakeren.

For det andre så vil restaurantene også tjene godt på å endre disse reglene. For eksempel så kan en 16-åring med dagens regelverk stå i oppvasken til midnatt, men ikke bære ut mat til gjestene. Det vil si at restauranter som mangler arbeidskraft i høysesong, må sende hjem de som kan gjøre den jobben de sårt trenger å få gjort. 16-åringer er også billigere i drift som arbeidstakere, og dette vil gjøre at restaurantene vil få mindre i lønnskostnader.

Thea Ahmed Ommundsen, AU-medlem i Agder Unge Høyre. Foto: Privat

Så vil sikkert noen mene at alkohol ikke burde serveres av 16-åringer, da de ikke vil kunne kjøpe alkohol på vinmonopolet eller i butikk. Her bør det presiseres at det er en stor forskjell på å la noen kjøpe alkohol alene i en butikk, kontra å la dem servere alkohol i en restaurant med mange gjester. En slik ordning har også blitt praktisert i ulike land som f.eks. Storbritannia uten store problemer, og da burde dette også kunne fungere i Norge.

Det er ingen tvil om at dersom man utvider arbeidstidene til 16-åringene og lar dem servere alkohol ved restauranter vil det bety mye for mange modne tenåringer som ønsker å jobbe ekstra. Det vil også bety mye for bedriftene som i høysesongen sårt trenger ekstra arbeidskraft, og når det er såpass stor forskjell på å servere alkohol kontra å kjøpe selv, er det faktisk ingen gode argumenter til å ikke endre på dette!

Johannes Strømberg, organisatorisk nestleder i Agder Unge Høyre

Thea Ahmed Ommundsen, AU-medlem i Agder Unge Høyre