Skuffelse over Lindesnes avis – samt noen kommentarer til ordførers uttalelse.

Skuffelsen går på at i tirsdagens nettmøte med politikerne, ble deler av innsendt spørsmål/innlegg redigert bort. Spørsmålet jeg sendte var følgende:

«Hva er årsaken til at AP lokalt velger å ikke lytte til folket, når regjeringen legger fram et lovforslag som åpner for å lytte til folket, når kommuner blir sammenslått ved tvang? Jf. kommunestyrevedtak 25.05.2023, hvor 11 FRP, 4 SP, 1 SV, 2 MDG, 1 KRF syntes dette var fornuftig.»

Den siste setningen om hvem som lokalt støttet lovforslaget hadde avisen utelatt.

Ordfører Sagebakken skriver i sitt svarinnlegg: «Vi er klare på at det er kommunene som avgjør i disse sakene». Det at noen kommuner ble sammenslått med tvang, betyr ikke at vi skal bruke tvang andre veien. Vi er mot dette. Når vil Stortinget ha folkeavstemning i andre saker? Om private tjenester, eller rekommunalisering av tjenester? Åpner vi den døren, hvor Stortinget kan overstyre lokaldemokratiet, så kan det spre seg til andre saker hvor Stortinget kan be om folkeavstemning.»

Det var jo ikke kommunen og lokaldemokratiet som bestemte tvangsekteskap for et titalls kommuner rundt om i landet. Kommunen med rådmann og ordfører i spissen fulgte opp med å velge å ikke lytte til innbyggerinitiativene fra Lindesnes og Marnardal som ble behandlet i kommunestyret den 16.12.2021. Et initiativ som innbyggerne håpet skulle gi oss tilbake troen på demokratiet.

Nylig fremlagt lovforslag om en justering av Inndelingsloven, er en konkret mulighet for å lytte til hva som er folkets syn og erfaringer ettersom det nå er godt og vel 3,5 år etter tvangsekteskapet. Vanskelig å forstå hvorfor det skal være så farlig å høre folkets mening?

Dersom departementet skulle finne det nødvendig å gjøre en undersøkelse folkets syn på private tjenester eller rekommunalisering av tjenester, slik som ordføreren antyder, er det vanskelig å forstå hvorfor en AP-ordfører skulle ønske å motsette seg dette.

Ordfører burde ha forsøkt å erindre hovedårsaken til valgresultatet for snaue to år siden. Regjeringspartiene vant valget på sin uttalte motstand mot sammenslåingsreformen til Solberg-regjeringen og de fryktede konsekvensene av denne. Når regjeringen etter påtrykk fra et titalls tvangsgifte kommuner fremmet lovforslaget til en endring av inndelingsloven, gjeldende for fylker og kommuner, kunne man anta at AP-styrte kommuner her sør hadde sett positivt på departementets invitt.

Min spådom er at de politikerne som tar velvurderte valg og forstår at de er der for folket, vil gå seirende ut av høstens valg.

Jon Harald Rømteland