Hvorfor skal vi sprenge bort en naturskjønn perle i vår vakre skjærgård? Det gjør jo vondt i hjerte til enhver sørlending som i generasjoner har levd ved havet. For å forstå må vi løfte blikket, vi må se bakover og vi må se framover.

Vi lever i et av verdens rikeste land. Vi har en velferd som de fleste av verdens innbyggere bare kan misunne oss. Vi er trygge her på berget. Det er vi fordi generasjonene før oss har forstått at her i Norge lever vi av havet. Fra vikingtiden og seilskutetida til oljeeventyret har vi levd av havet. Vi som bor langs kysten har alltid sett utover havet når vi har skapt verdier. Alt vi eier og alt vi er kommer fra havet. Vi har omstilt oss mange ganger før, men aldri bort fra tanken om at i dette landet med den lange kysten er det havet vi lever av. Nå er det igjen tid for omstilling.

Generasjonene som kommer etter oss kan ikke leve av olja lenger. Vi vet at selv om vi i lang tid fremover skal hente olje opp fra sokkelen langs vår kyst, så må vi omstille oss til en ny og grønnere næring. Hvis vi ønsker å ta vare på det sivilsamfunnet og den velferden vi i dag tar for gitt, så må vi se etter nye veier å hente verdier fra havet på.

Vi i Agder har et enormt potensial til å bli verdensledende på leverandørindustrien til havvind.

Men hvorfor Sodevika? I Agder har vi en leverandørindustri til offshorenæringen som har blitt bygd opp over år. Vi har kompetansemiljøer som er unike i et globalt perspektiv. Den kompetansen er nøkkelen til fremtidens verdiskaping. Akkurat nå er det et vindu. Det globale havvindmarkedet vokser raskt og etterspørselen etter virksomheter som kan serve havvindparker øker. Vi har folka. Men er vi ikke på nå så går toget. Gapet vil tettes av andre enn våre folk. Det handler ikke bare om Sørlige Nordsjø II det handler altså om det globale havvindmarkedet og de verdiene våre folk kan hente inn til landet vårt, og sikre at neste generasjon skal kunne nyte godt av det sikkerhetsnettet vår velferd gir.

Vi som er voksne i dag har et ansvar for å sikre verdiskapingen for neste generasjon. Som generasjonene før har gjort for oss. Vi har et ansvar for å redusere utslippene og begrense vår påvirkning på klimaet slik at generasjonene som kommer etter kan ha gode og trygge liv. I det perspektivet må vi også la noen ting vi er glad i gå.

Men hvorfor akkurat Sodevika? Det handler ikke bare om Sodevika. Det handler om hele Agder. I den sammenheng er det noen områder som peker seg spesielt godt ut for landbasert næring knyttet til havvind. Det er et samspill, ikke en konkurranse. Konkurransen er mellom Norge og andre land som satser på nettopp denne næringen. Konkurransen er også til en viss grad mellom Agder, Rogaland, Vestland og Nordland. Vi i Agder har et enormt potensial til å bli verdensledende på leverandørindustrien til havvind. Da må vi samarbeide i regionen for å finne egnede områder for denne viktige næringen, ikke bare i Lindesnes. Vi må ta hele Agder i bruk. Og ja, vi må gjøre naturinngrep. Hele Norge er fjell. Vi kan ikke drive utvikling og verdiskaping uten å sprenge i fjell. Sånn er det bare. Men vi må vite hva vi gjør og gå så skånsomt fram som vi kan. Vi må finne de områdene som er spesielt godt egnet. Derfor Sodevika.

Hannah B. Teigland, Fylkestingsrepresentant, Høyre Medlem av hovedutvalg for næring, klima og miljø.