Vil du starte en prosess i din kommune med mål om en holdningsendring blant politikerne i Lindesnes?

Peder Johan Pedersen

Debattinnlegg

Naturvernforbundet hadde tidligere i vår et åpent møte i Kristiansand. Hensikten fra vår side var å rette oppmerksomhet mot kommunene og lokal oppfølging av Naturavtalen. Den ble som kjent underskrevet i Montreal 19. desember og i den forbindelse ble miljøminister Espen Barth Eide intervjuet av NRK hvor han uttalte dette: «Klima- og naturkrisen er en og samme sak og de må løses sammen (...) Nå skal vi følge opp avtalen hjemme. Nå er det naturens tur».

Ministerens var tydelig glad og stolt over at det hadde lykkes 196 land å underskrive avtalen. Mange hadde nok forventninger til hvordan regjeringen ville følge opp her hjemme, men «Lågensaken» var illevarslende.

Det er kommunene som har en nøkkelrolle til å stoppe naturtap og forringelse av artsmangfoldet fordi de styrer arealforvaltningen gjennom plan- og bygningsloven.

På møtet i Kristiansand var en av foredragsholderne ordfører Even Tronstad Sagebakken fra Lindesnes: «Om kommunens oppfølging av naturavtalen», var tittelen på innlegget hans. Det som ordføreren var tydelig på, var at det må skje en grunnleggende holdningsendring blant politikerne til natur og artsmangfold skal Naturavtalen få lokal forankring med resultater.

Ingen er nærmere til å starte prosessen med mål om å få en holdningsendring til natur og artsmangfold enn ordførere. I Lindesnes vil det være krevende når vi til eksempel ser Sabimas rangering av landets 356 kommuner hvor Lindesnes er blant landets alle dårligste på et naturbarometer og når vi ser det politiske råkjøret politikerne driver for naturknusing av store arealer uerstattelig natur.

Ordfører Tronstad Sagebakken, vil du starte en prosess i din kommune med mål om en holdningsendring blant politikerne i Lindesnes til natur og artsmangfold for eksempel gjennom et prosjekt for lokal oppfølging av Naturavtalen?

Peder Johan Pedersen,

fylkesleder i Naturvernforbundet i Agder