Hvis man skal analysere muligheten for Lindesnes kommune å tiltrekke seg store bedrifter, som kan gi 500–1000 arbeidsplasser, da ender man raskt på bedrifter med energiforbruk på 20 megawatt og mer. Har dere politikere tenkt på dette, og hva det innebærer?

Så er det slik at vi her i kommunen ikke kan tilby energinøytrale tomter. Energinøytral betyr at det allerede er bygget et strømnett lokalt som kan ta imot slike energiforbruk. De som vil etablere seg her må ta denne kostnaden selv, på toppen av annen investering.

La oss ta Sodevika som eksempel, siden man her har promotert en stor bedrift med 1200 arbeidsplasser. For at en bedrift skal kunne starte med noe som helst, må de investere 180 millioner i en ny 132 kilovolt transformatorstasjon i Sodevika, og det må da legges nye kabler fra Sodevika til Berge på Imesletta, med en kostnad på 80 millioner.

I tillegg må man ta med cirka 30 millioner til utbedring av ny vei med gang- og sykkelsti. Disse kostnadene kommer da på toppen av tomtepris og bygg. Prisene er fakta priser, og er det Glitre Energi oppgir til alle som vil etablere seg.

Allerede her må altså en bedrift investere 290 millioner, før man i det hele tatt har kjøpt tomta og setter i gang byggingen.

Det hjelper lite å tilby Strømsvika eller Gismerøya heller, til de store aktørene. Man har allerede tatt ut den effekten som ligger i det lokale strømnettet i dag. Så med nye etableringer her, i denne størrelsen, vil investeringen koste det samme. Men først må Glitre bygge ny 132 kilovolt kystlinje.

Vi må bare innse at Lindesnes kommune dessverre ikke er verdens navle, men heller verdens ende for nyetableringer i denne størrelsen.

Man kan stille seg spørsmål, hvor langt bak i rekka stiller vi, når andre kommuner har ledige arealer, i tillegg er strømnøytrale, eller har veldig kort nærhet til Statnett sine anlegg for uttak av kraft.

Det at store arealer fremdeles står ledig på Gismerøya som ble sprengt ut for over 30 år siden, viser vel at markedet for sjørelatert industri har stoppet helt opp. Havet gir ikke det potensialet vi trodde, og vi bør se oss om etter noe annet.

Raseringen av Sodevika er lite gjennomtenkt, ut fra forutsetning om at vi skal skape mange arbeidsplasser her, og bør absolutt ikke utbygges. Vi trenger ikke et nytt monument som ligger der brakk, eller ender med lagerhaller.

Har dere politikere faktisk analysert Lindesnes sin mulighet opp mot nabokommuner og fylker før dere tar avgjørelser? I det ene øyeblikket står man fram og sier vi skal stå sammen i regionen om havvindsatsingen, i neste øyeblikk ser det ut til at alle glemmer dette, og tenker kun på seg selv.

Hvor blir det av de miljømålene som dere politikere er med å fremme nasjonalt og internasjonalt, og hvor grønt ender egentlig dette dere holder på med.

Hvis vi tror at havvind-prosjektet Sørlig Norsjø II vil gi oss her i Sør lavere strømpriser, er vi naive. Det er overføringskapasitet på våre utenlandskabler som bestemmer dette. Ikke engang stappfulle magasiner har den store påvirkningen lenger.

Hvis vi tror at Sodevika er et område hvor det blir storindustri innen havvind, så lurer vi kommunens befolkning. Hausvik i Lyngdal har samme areal og har brukt 27 år på å sprenge ut tomten.

Det paradokset, er at dagens 20 åring vil være 47 år til sammenligning når Sodevika kan stå ferdig. Vi har garantert da oppdaget noe nytt. Selv om vi gjemmer disse 300m høye gigantene der ute på havet, så har det sin pris, det ser vi jo allerede når partiene dere representerer nasjonalt diskuterer atomkraft.

Så mitt råd til fremtidige politikere, start forberedelse på hva fremtiden vil bringe av muligheter, ikke prøv å satse på det toget som allerede har forlatt perrongen. Skal vi få industri til kommunen, må det arbeides aktivt for å få nok energi lokalt, til at det kan skapes noe. Før vi har det, vil vi tape i konkurransen mot de som er energinøytrale.

Når det gjelder Sodevika, så glemte dere det viktigste, nemlig å lytte til flertallet av velgerne, og lot isteden enkeltmenneske i partiet ta personlige valg. Nå vil kommunevalget vise om det var et smart trekk, eller om vi ender i årevis med opprydding.

Uten tvil kan det av og til være smart å tenke på alle «følge-utgiftene» som ligger gjemt i tåka, og lengden på støy dere velger, før man sier ja til alt mulig.

Terje Bydahl