Debattinnlegg

I etterkant av Lindesnes avis’ oppslag om planarbeidet rundt Strømsvika og Sodevika, har det kommet avisinnlegg knyttet til videre utvikling av Sodevika. Innleggene er knyttet til mine svar i forbindelse med reportasjen. Her vil jeg begrunne hva som er mine argumenter for at Lindesnes ligger an til å bli en sentral region for utviklingen av norsk havvind.

Satsing på havvind er i full gang. I 2020 la EU fram sin strategi for havvindsatsing, hvor de vil øke fra dagens kapasitet på 12GW til 300GW i 2050. Strategien sier at fra 2040 skal havvind være den viktigste energikilden i EU. En havvindmølle er beregnet til å skape økonomisk aktivitet for cirka 150 millioner kroner. Vi snakker om enorme verdier som skal investeres.

Ordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) i Lindesnes kommune. Foto: Arkivfoto: Jenny Ovlien Frisholm

Etter behandlingen av Stortingsmelding 11 (2021-2022), tilleggsmeldingen til Stortingsmelding 36 «Energi til arbeid - langsiktig verdiskapning fra norske energiressurser» (2020-2021), er Norges mål å bygge ut 30 GW innen 2040. Det tilsvarer 1500 vindmøller.

Utbygging av Sørlige Nordsjø 2 og Utsira Nord (begge på 1,5GW hver) lyses ut i begynnelsen av 2023, og hvem som får oppgaven avgjøres før juli 2023. Neste store tildeling vil være i 2025.

Bunnfast havvind er i dag utviklet teknologi, mens løsninger for flytende havvind er i oppstarten. Innen flytende havvind har Norge potensial til å ta 20 prosent av verdensmarkedet, og dermed bygge opp en stor eksportindustri.

På Agder har Fremtidens Havvind, et samarbeidsprosjekt i Agder, støttet av Agder Fylkeskommune, Sørlandets kompetansefond og Aust-Agder utviklings- og kompetansefond, kartlagt Agders muligheter til å ta en posisjon innen havvind. Funnene er klare:

  • Vi har en unik kompetanse i vår leverandørindustri som ligger i hele Agder, og det er arbeidet med å utvikle verdensledende løsninger innen olje- og gassproduksjonen som har sikret oss den.

  • Lindesnes, Lyngdal og Farsund har betingelsene som må til for å kunne etablere Industrisenter for utbygging av havvind. Kristiansand har gode forutsetninger for å kunne etablere et kompetansesenter for havvind, mens Kristiansand, Lindesnes og Farsund har muligheter for å etablere driftssenter for å drifte vindparkene.

Et samlet Agder, både politisk og næringsliv, er enige om at det er her i vår region etableringen må skje. Det er her det er areal for de ulike sentrene. Anlegget i Esbjerg i Danmark er på ca 3000 mål.

De enorme ambisjonene for utbygging i Europa vil kreve areal for etablering av industrisenter, dagens fasiliteter har ikke kapasitet til å ta seg av hele veksten. Derfor ser mange av aktørene, som kjemper om tildeling i Sørlige Nordsjø 2, til Agder og Lindesnes. Samarbeidet bestående av Equinor, RWE og Hydro har inngått avtale med WindPort, organisasjonen som koordinerer aktørene innen havvind lokalt hos oss. De skal sammen se på mulighetene for industriutvikling i Lindesnes, som kan levere nødvendige fasiliteter og tjenester under utviklingen og byggingen av vindparken. Det er ikke gjort andre steder i Norge.

Et industrisenter her vil kunne betjene både det norske og det europeiske markedet. Våre fordeler er flere:

  • Vi har kort avstand til Sørlige Nordsjø 2, kort innseiling, og kartleggingen viser at vi har gode forhold for utskiping.

  • Vi tilhører et stort felles bo- og arbeidsmarked og ligger i en region med en leverandørindustri i verdensklasse og sterke kompetansemiljø.

  • Vi har ferdig utbygd og effektiv infrastruktur.

  • Vi har arealene som trengs for å bygge både industrisenter og driftssenter, og store deler er ferdig regulert.

  • Kommunens strategiske næringsplan er klar på at vi vil ta en posisjon innen havvind.

Det at vi dekker behovene som trengs, gjør oss attraktive med tanke på etablering. Dette forsterkes av at statsminister, næringsminister og olje- og energiminister har fremhevet at Agder vil være sentral for utviklingen av norsk havvind.

Økt produksjon av ren energi må til for å klare det grønne skiftet. Slik utbygging vil kreve mer areal. Da er det viktig å ta i bruk areal som er ferdig områderegulert, slik som Sodevika, eller som ligger i tett tilknytning til allerede etablert areal. Å regulere og etablere nye områder uten utbygd infrastruktur vil være det verste med tanke på natur, enten det kommer her eller i andre kommuner.

Mange av ytringene knyttet til Sodevika har omhandlet usikkerhet på om industriområdet vil bli stående tomt etter at det er planert. En er redd for at en blir stående med et stort naturinngrep som ikke fører til arbeidsplasser. Når det gjelder store etableringer, vet en at sannsynligheten for å få det til er avhengig av at området er både regulert og klart. Et område som er regulert, men ikke klart når behovet er der, øker risikoen for at en ikke får etablering.

Hvordan Sodevika skal utvikles, og hvilke løsninger som velges, det vil først komme frem i detaljreguleringsplanen. Den skal behandles og sendes ut på høring.

Vi må tenke langsiktig. For det første er det viktig at kommunen er forutsigbar i sin arealplanlegging, spesielt med tanke på næringsetablering. En kommune som vingler i sin arealpolitikk, vil bli sett på som en risiko når det gjelder nye etableringer.

For Lindesnes kommune sin del er det viktig at det etableres flere arbeidsplasser. Jo større bredde i arbeidsmarkedet, jo større sjanse for at færre havner i utenforskap. Noe som er helt sentralt å få til her hos oss. En industriarbeidsplass skaper to til tre andre arbeidsplasser innen andre næringer. I vår kommune, med dramatisk fallende barnetall de neste årene, vil økt tilflytting av barnefamilier være særdeles viktig. En tendens vi ser nå, er at arbeidsplasser innen det grønne skiftet tiltrekker seg arbeidstakere.

En økt industriaktivitet som fører til tilflytting vil styrke kommuneøkonomien, og med det styrke tjenestetilbudet vårt. Det vil også være det som gjør oss i stand til å ta ned og på sikt avvikle eiendomsskatten. Dagens økonomiske situasjon gir ikke rom for det.

Som ordfører jobber jeg for å gjøre kommunen mest mulig attraktiv for flest mulig, og at vi får realisert de planene vi som kommune har vedtatt. Nå har vi en slik unik mulighet. Vi må være der gamle Lindesnes i sin tid var da forløperen til GE Healthcare ble etablert.

Even Tronstad Sagebakken, ordfører Lindesnes kommune (Ap)