Under industrialismens voldsomme vekst på 1800-tallet dominerte holdninger om at det var menneskenes oppgave å legge under seg naturen og dens ressurser. Denne tankegangen er utrolig nok levende i 2023 blant politikere og utbyggere i Lindesnes kommune. Mens forskere og utviklere jobber på spreng for å utvikle stadig mer miljøvennlige strømprodukter for at det skal bli minst mulig naturødeleggelser, går politikerne i Lindesnes kommune i motsatt retning.

20. mai skrev universitetslektor og religionshistoriker Jørg Arne Jørgensen en tankevekkende gjestekommentar i Stavanger Aftenblad under tittelen: «Mindre av alt – saktere!». Den tar utgangspunkt i en rapport fra regjeringens Energikommisjon som ble offentliggjort i februar under tittelen «Mer av alt – raskere».

Kommisjonen har brukt ett år på å konkludere med at det må bygges ut ekstreme mengder kraft: vindkraft på land og til havs, solkraft og til og med vannkraft, jo før jo heller. Kommisjonen består av representanter fra energi- og industribransjen, men ingen fra NVE som er statens egne eksperter. NVE er ikke nådeløse i sitt høringssvar og mener at rapporten er preget av misforståelser og mangel på forståelse av tallgrunnlaget. Det samme ser dessverre ut til å gjøre seg gjeldende i behandlingen av Sodevika-saken ved at en ikke legger tilstrekkelig til grunn råd og innspill fra kompetente fagmiljøer.

Bevar vårt «blide Sørland»!

Liv Hugstmyr Særheim

Det er særlig havvind-planene i rapporten som får stor medfart: NVE går imot kommisjonen og påpeker at dette ikke er lønnsomt og vil i tillegg kreve en langvarig, stor og konfliktfylt utbygging av nett. Videre trekker NVE fram, i likhet med Sodevika-saken, at en kort tid på å behandle konsesjoner vil gå utover viktige demokratiske prosesser. Konklusjonen til NVE er at det er liten realisme i målene om å bygge ut 40 terrawattimer innen 2030.

Ikke bare i Lindesnes kommune, men rundt om i Norge spør mange seg om Norge bør bygge ut slike kolossale mengder ny kraft når det fører til så store naturødeleggelser og er med på å skape store konflikter i samfunnet, både lokalt og nasjonalt.

Jørgensen kommer med en viktig opplysning som folk flest kanskje ikke er klar over, nemlig at Norge er en strømstormakt. Han sammenligner strømproduksjonen i Norge med Danmark som har omtrent like stor befolkning. Danmark produserer litt over 30 terrawattimer strøm årlig mens Norge produserer fem ganger så mye, omtrent 150 terrawattimer. Til og med når vi sammenligner med resten av Europa er bildet det samme. Norge er altså en storforbruker av strøm og produserer fire-fem ganger så mye strøm per innbygger som de fleste land i Europa.

Her må det tydeligvis en holdningsforandring til for å få ned forbruket. Strømprodusentene bør ikke legge opp til at vi kan bruke så mye strøm vi vil!

Grunnen til utbygging av havvindmøller i Sodevika er nysatsingen på grønn industri. «Den nye oljen» brukes til å bygge ned umistelig natur- og landskapsverdier for å frembringe kraft. Men skal nye arbeidsplasser prioriteres over naturen? Det kan virke som Norges stolthet, «det blide Sørlandet» som absolutt inkluderer Sodevika, er noe Lindesnes kommune ikke ser det som sitt ansvar å bevare.

Jørgensen avslutter med en tankevekkende oppfordring. Noe politikerne i Lindesnes kommune bør tenke godt igjennom før de tar sin avgjørelse 15. juni:

«Norge flommer over av strøm, sammenlignet med alle verdens land. Vi er en storprodusent og en storforbruker, likevel har vi jevnlig overskudd. Det er ikke kraftmangel i seg selv, men stor mengde planlagt økt forbruk de neste årene, først og fremst elektrifisering av sokkelen, som skaper problemet. (…) Nei, en storstilt kraftutbygging i en allerede hardt presset natur vil skade langt mer enn det gagner. Det er på tide å sette på bremsene. Mottoet bør være: Mindre av alt – saktere!»

Stopp rasering av Sodevika – stopp rasering av naturen – bevar vårt «blide Sørland»!

Liv Hugstmyr Særheim,

Homsvika