Hele utbyggingen av Strømsvika foregikk i en drømmeverden hvor millionene skulle tilkomme kommunen etter hvert som prosjektet skred fram.

Optimisme og positivitet er den soleklare politikken i Lindesnes.

Strømsvika viser hvor galt det kan gå når politikere uten fagkunnskap, men med sola på sin side styrer kommunen inn på Robeklista, nesten uten å vite det. Sola skinner nemlig og vi er så positive og fremoverlent at vi ikke ser uværet der ute i vest. Vi stoler på samarbeidspartneren vår som jo er vennlige, hjelpsomme og konstruktive i store viktige saker som kommunen ønsker utviklet.

Men, hadde forhandlingene om Strømsvika-utbyggingen vært ført av private aktører på begge sider av bordet hadde neppe forhandlingene ført fram, om det da ikke hadde vært en aktør som allerede på dette tidspunktet så muligheter for gode investeringer.

Hele utbyggingen av Strømsvika foregikk i en drømmeverden hvor millionene skulle tilkomme kommunen etter hvert som prosjektet skred fram med en tidsramme på cirka fire år. Nå er det gått åtte år siden kommunens ledelse sammen med kommunene Marnardal, Audnedal og Åseral klappet for den første salven i Strømsvika.

Opparbeidingen av sjønært arealet på 52 mål inkludert infrastruktur var den gang kostnadsberegnet til cirka 22 millioner. Mandal havnestyre mente at dette ikke var noe problem og at salg av tomter ville innbringe en betydelig større sum i tillegg til alle arbeidsplassene vi ville få. Hva visste vi egentlig den gangen? Vi visste ingenting annet enn at vår lokale storentreprenør var villig til å sette i gang arbeidene uten at det behøvde å koste en krone for kommunene.

Jeg tror det er sannsynlig at den samme problemstillingen igjen vil ramme kommunen om vi går inn for Sodevika-prosjektet. Vi ser akkurat den samme problemstillingen der. Ingen aktører er på banen og ingen plan kan legges på bordet. Sodevika kan ikke bli noe annet enn Strømsvika 2.

Fremdeles er det ingen nye arbeidsplasser og heller ingen investeringslyst å spore i Strømsvika hvor vi nå har 52 mål ledig areal. En av årsakene til dette kan være høye tomtepriser, men ikke minst at kaiutbygging i denne området vil være spesielt kostbart på grunn av fjellformasjonene i Strømsvika.

Da gjenstår jo bare en løsning og det er at de gjenværende kommunene Lindesnes og Lyngdal sammen finansierer dette området slik at entreprenøren til slutt kan få sitt oppgjør.

Det holder ikke å tro på julenissen eller på Soleklart. Da blir vi lurt akkurat som barna som venter og venter …

Petter Thilesen

Tidligere havnestyremedlem