Det viktig at vi forsøker å holde oss i såpass form at vi kan bo trygt og godt i eget hjemme lengst mulig.

Fysisk aktivitet kan bidra til et friskt og selvstendig liv. Det er lett å være aktiv når vanen først er etablert og der finnes også treningsgleden. Har du lett godt nok?

Som sykepleier og personlig trener har jeg mange positive historier om mennesker som ikke bare har startet med trening, men som faktisk har begynte å like det. Her er tipsene de har fulgt:

  • Planlagt og prioritert.

  • Satt seg et realistisk mål.

  • Valgt aktivitet. Er det på tide å prøve noe nytt?

  • Trent sammen med andre. Det er morsomt, og det forplikter.

Vil du prøve selv? Start med to ganger i uka. Etter cirka seks uker belønnes arbeidet. Du orker å gi mer gass på jobb, du spiser bedre og har mindre smerter. Du får bedre tid og sparer penger på transport. «Jeg klarer å holde følge med barnebarna på lekeplassen», sier de. «Jeg har mer overskudd, jeg har lyst, jeg vil, jeg kan!»

Selv liker jeg å sykle til jobb, og økta med onsdagsgjengen er ukas høydepunkt. Når motivasjonen svikter, minner jeg meg på at det er gøyere å være blid enn sur og gjennomfører likevel. Frisk luft og fysisk aktivitet gir energi.

Hjemmeboende skrøpelige eldre har økt risiko for akutt sykehusinnleggelse. Man betegnes som skrøpelig hvis man oppfyller minst tre av følgende fem kriterier: Vekttap, redusert muskelkraft, lavt aktivitetsnivå, langsom ganghastighet og utmattelse.

Når du og jeg blir gamle må sykepleiere gjøre enda strengere prioriteringer i arbeidet enn i dag. Kommunene, sammen med sykehusene, må ta i bruk nye metoder og verktøy for å løse oppgavene som venter innen helse- og omsorgstjenestene. I Region Kristiansand er ett av tiltakene i perioden 2022–2026 å bidra til at befolkningen selv kan ta vare på egen helse, slik at de kan bo trygt hjemme i egen bolig lengst mulig. Færre skrøpelige eldre er et mål. Kommunene Birkenes, Iveland, Kristiansand, Lillesand, Lindesnes og Vennesla skal samarbeide, og særlig overfor innbyggere 55+.

De ansattes kompetanse skal styrkes, og der kan Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) bidra i undervisning og kompetanseheving.

I det forebyggende arbeidet er trim og mosjon viktig. La meg gi fire tips for hvordan du kan komme i gang:

Åpne kalenderen din, hvor er lukene?

Sett av tida til trening, og da en aktivitet som du trives med. Aktiv transport er gull, ti minutt intervalltrening er bedre enn null, tur ut er bedre enn tur til sofaen, hele kroppen kan trenes på under tretti minutt mens potetene koker, hvorfor stå stille og se på mens barnebarna trener, tren selv!

Sett deg et mål

Vil du vinne Terrengkarusellen, bli mer hverdagsaktiv og ta trappa istedenfor heisen, gå i stedet for å kjøre, bli god i padel eller bli sterkere i kroppen ved å gå i terrenget og legge inn litt ekstra tempo i motbakkene?

Ha en konkret plan

Det kan være ti knebøy, fem armhevinger og gå til jobben tre dager i uka eller ei runde i lysløypa med en kompis søndag kveld.

Gjør avtale med en venn

Det gjør satsingen din mer forpliktende.

Alle med behov for tett oppfølging i helsevesenet skal få det også i fremtiden. Men da er det viktig at vi forsøker å holde oss i såpass form at vi kan bo trygt og godt i eget hjemme lengst mulig.

Jeg har satt meg mitt eget mål: å bikke 94 år og fortsatt kunne tørke meg bak med både venstre og høyre hånd. Dette vil kreve kondisjon, utholdenhet, styrke, balanse og koordinasjon.

Thea Rebecca Eigestad,

spesialsykepleier, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) Agder vest