Leserinnlegg

Jeg har under oppdrag i Afrika hatt en del med flyktninger å gjøre, derfor går det innpå meg når det nå skal komme såpass mange til Mandal. Nå er det europeere, så den kulturelle avstanden er ikke så stor. Men vi skal ta mot folk som har gått gjennom mye og som har slekt og venner i kampsoner. Da fant jeg fram en julesang jeg skrev for noen år siden og som er tonesatt både av Alf Willy Vestergren og Kåre Sødal. Kanskje flere vil slenge seg på?

Du sitter der Maria Tekst: Paul Sveinall

Du sitter der, Maria, og ser så redd omkring og holder fast om barnet mens tanker går i ring for vise menn fra Østen, de kom jo hit og sa at alle er i fare, nå haster det å dra for kongen har besluttet og gitt så klar beskjed at nå skal gutter drepes fra fire år og ned

Nå er det alvor, Josef, nå må du handle fort før kongens fotsoldater får føre barnet bort Her gjelder det å flykte og komme raskt avsted og det er bare lite som du kan bringe med Men ennå har du håpet, om hjelp i fremmed land og drømmen om en hjemkomst til ditt Nasaret en gang.

Det finns så mange mødre med barn på sine fang og rett så mange fedre som aldri noen gang har kunnet finne krybbe og heller ingen stall som venter på besøkende, som nå har fått et kall å følge håpets stjerne og bringe dem et bud «Vi er på deres side, vi kommer i fra Gud».

Nå kommer nok de fleste ukrainere fra byer, og da er det nok enklest å finne seg til rette i tettbygde strøk. Men her skal mye ordnes. Og her tror jeg det kan være behov for en form for kristent samlingssted. Vi kjenner god denne funksjonen fra «sjømannskirker». Utfordringa her er at vi nå får å gjøre med en ortodoks form, altså en tradisjon som står apostlenes kirke langt nærmere enn våre forsamlinger. Spørsmålet er om det er mulig å få til et samarbeid med den ortodokse kirken i Kristiansand. Og det burde ikke stå på lokaler. Flere av våre gudshus står jo tomme det meste av året. Jeg tror vi alle har godt av å oppleve gresk-ortodoks gudstjeneste.

Paul Sveinall