I Lindesnes Arbeiderparti har vi en visjon om at alle innbyggere skal oppleve at de bor i en kommune som bryr seg om menneskene som lever her. Det er et ønske som deles av de fleste.

Det gjelder å få virkemidler og tiltak på plass sammen med en holdning om at det handler om inkludering for at vi skal komme nærmere målet.

At vi alle har noe å engasjere oss i som gir en følelse av mestring og tilhørighet kan bidra til økt inkludering. Her vil arbeid og annet engasjement være grunnleggende for den enkelte. Vi må ta utgangspunkt i det den enkelte kan og vektlegge dette.

Lindesnes kommune og kommunestyret har i sin arbeidsgiverstrategi presisert at ulikheter og mangfold oppleves som en styrke og at forskjeller mellom mennesker skal anerkjennes med tanke på å styrke likeverd og inkludering i hele kommunen. Det vil si at både folkevalgte og kommunens medarbeidere skal ha dette med seg i sitt virke.

Lindesnes Arbeiderparti vil følge opp og ha som utgangspunkt at kommunen som arbeidsgiver følger strategien og også legger til rette for informasjon og aktuelle tiltak overfor andre arbeidsgivere.

Hvordan får vi det til?

Vi vil motivere til - og argumentere for - inkludering, sånn at flere tar i bruk virkemidlene som ligger til grunn for Leida (læreløp for kvalifisering til arbeid i bedrifter, initiert v/ GE Healthcare) og Lindesneslosen (hindre frafall fra skole og arbeid) og at arbeidsgivere har et godt og grundig samarbeid med NAV og arbeidsmarkedet. Vi vil følge opp og bidra til at fagmiljøene ved Specto, Ime Verksted og Mindus er gode.

Arbeidsgivere kan for eksempel vurdere om oppgavene som skal løses, krever stillingsbeskrivelser med rigide krav om utdannelse og annen kompetanse. Ved å gå i dialog med de ovennevnte instanser før stillingen besettes, kan det gi resultater som gir vinn/vinn gevinster for alle parter. Kan det f.eks. være aktuelt å tilby vikariat direkte, til den som er på tiltak gjennom NAV?

Når en person som er på utprøving, viser seg å fylle hele eller deler av stillingsoppgavene godt, bør det kunne lempes på krav og vurderes om godt er godt nok. Det er tross alt arbeid med oppgavene som gir erfaring og som gjør oss til gode medarbeidere.

Samfunnet og arbeidsgivere får tilført verdifull arbeidskraft som vi kanskje ellers hadde gått glipp av. Omdømmet til kommunen og det arbeidslivet vi har, vil tjene på dette.

Lindesnes Arbeiderparti vil følge opp Arbeidsgiverstrategien med tanke på nytenkning blant kommunens ledere og ønsker at private arbeidsgivere også er «på ballen».

Det er mye annet som må til og som vil medvirke til god inkludering. Å sikre at vi har tilstrekkelig antall VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid) står høyt på lista til Lindesnes Arbeiderparti. Vi følger dette fortløpende.

Dette er noe av det Lindesnes Arbeiderpartis gode program handler om.

Jeg oppfordrer alle til å lese programmet. Godt valg.

Inga E. Fjeldsgaard