Dropp smitteappen, Høie!

Har du lastet ned smitteappen, så har du blitt lurt. Teknologien virker ikke, effekten uteblir, og den ivaretar ikke personvernhensynet. Til tross for at ekspertgruppen ikke anbefalte å lansere appen, valgte Bent Høie likevel å kjøre full lansering over hele landet. 1,4 millioner mennesker har lastet ned smitteappen. Ingen har hatt bruk for den.

Jeg var tidlig ute og advarte mot smitteappen. I 353 kommuner i Norge er ikke appen i bruk. Den gjelder kun for Drammen, Tromsø og Trondheim. Det er altså kun disse tre såkalte test-kommunene som teoretisk har hatt mulighet til å sende ut SMS til smittekontakter. Bor du i en annen kommune, virker den i det hele tatt. Appen har forøvrig ikke hatt noen effekt i de tre testkommunene heller: Smitteoverlegen i Drammen har uttalt til Tv2 at de «appen foreløpig ikke har funnet noen tilfeller som vi ikke har funnet manuelt».

Hvorfor er appen da lansert? Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet har innrømmet at appen ikke har blitt brukt til kontaktsporing, men er «nyttig» til andre formål, som å «gjøre analyser på befolkningen». Overvåkning altså.

VG-sjefen har bedt journalistene om å holde seg unna appen av hensyn til kildevernet. Det finnes også hundrevis av mennesker som i dag lever på hemmelig adresse, primært ekstremt utsatte kvinner. Det er vanligvis tidligere partner som har utøvd ekstrem vold, og har en vilje og evne til å oppsøke disse kvinnene for å påføre ytterligere skade. Små tekniske feil, eller problemstillinger utviklerne ikke har tenkt gjennom som følge av et ekstremt tidspress under utviklingen av appen kan få forferdelige konsekvenser.

I sin iver etter å vise «handlekraft» i møte med Covid 19-viruset, har regjeringen sørget for å skape en app som i liten grad bekjemper viruset, sprenger grensene for personvern og skapt en sikkerhetsrisiko som kan få store konsekvenser for det norske samfunnet.

Derfor bør regjeringen skrote denne appen nå.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson Fremskrittspartiet

Les hele saken med abonnement