Det meste er nå sagt for og imot nedsprengning av Sodevika. Nå gjenstår det å se om vi kan ha tillit til folkestyret. Tillit til at våre tillitsvalgte lytter til at syv av ti i Lindesnes kommune vil la Sodevika leve.

InFacts undersøkelse 31. mai: Bør Sodeviga være naturområde, eller brukes som fremtidig industriområde? 536 personer ble spurt. Det er representativt for innbyggerne i kommunen. 62,4 prosent svarte naturområde. 20,6 prosent svarte industriområde og 17 prosent vet ikke. Deles tvilerne på for og imot, er syv av ti for naturområde.

Kommuneloven signaliserer at kommunal virksomhet skal kjennetegnes av tillit og bygge på en høy etisk standard. Å følge lovene er et etisk og moralsk krav. Samtidig går etikken utover jussen. En handling skal være lovlig, men også kunne begrunnes etisk og ses i sammenheng med kommunens øvrige mål og verdier.

Områdereguleringen i 2012 / 2015 la ikke opp til at et område på over 300 dekar / 45 fotballbaner skulle flatsprenges. Det ble regulert til industriformål. Verden har endret seg siden vedtaket ble gjort. Montreal-avtalen forplikter. Å bruke vedtaket i 2012 for å legitimere flatsprengningen er ikke holdbart. Ingen av de politiske partiene hadde nedsprengning av Sodevika på sitt program ved kommunevalget i 2019. Om Sodevika blir vedtatt nedsprengt hevder svært mange at det er et maktovergrep fra kommunen og de folkevalgtes side.

En demokratisk saksgang, som ville styrket tilliten til de folkevalgte, ville vært at innbyggerne ved kommende kommunevalg fikk sagt sin mening i en så omfattende sak som Sodevika. Svært mange reagerer på at sluttbehandlingen av Sodevika ble framskyndet til juni. Saken skulle selvsagt blitt behandlet av det nye kommunestyret som velges 11. september 2023. Da ville detaljreguleringen av Sodevika blitt en sak i valgkampen, og innbyggerne ville gjennom valget fått sagt sin mening.

De mange hundretalls fritidsboliger, og de hus som blir berørt (også på Skjernøy og i Nordfjorden) av støy og støv over kanskje 15-20 år, fører til verdiforringelse og mistrivsel. Dette er erfaringsbasert kunnskap fra Hausvik, Rekefjord og Jelsa.

Naturen blir ofret.

I undersøkelsen til Infact sier 65,4 prosent at prosessen i Sodeviksaken har vært svært dårlig eller dårlig. Kun 8,7 prosent sier at det har vært en svært god prosess. Dette resultatet må tolkes slik at kommunen ikke har lykkes i å fremme saken på en god nok måte. At de juridiske sidene ved saksbehandlingen er korrekt, er ikke tilstrekkelig. Resultatet fra undersøkelsen må også forstås slik at kommunen ikke har tatt høyde for å lytte, komme innbyggerne i møte, forstå og handle i tråd med god demokratisk ånd og kommunal moral.

Prosessen er vel neppe heller i pakt med kommunenes egne etiske retningslinjer: Visjonen vår er «Bedre sammen». Den skal både være et mål, en forpliktelse og en måte å gjøre ting på. I Lindesnes skal vi sette mennesket i sentrum og jobbe på tvers av ulike fagområder og på tvers av aldersgrupper».

(Etiske retningslinjer For ansatte og folkevalgte i Lindesnes kommune. Vedtatt av kommunestyret 23.4.2020)

Regjeringen.no omtaler i sin veileder om lokaldemokratiet, kommunen som en demokratisk institusjon. Her poengteres det at den mest grunnleggende forståelsen av demokrati er at det er folket og folkeviljen som styrer – både nasjonalt og lokalt. Det sies videre:

«Etisk arbeid i kommunen handler om bygging av tillit og er grunnleggende i forvaltningen av fellesskapets verdier. Tillit øker kommunens handlingsrom, både som tjenestetilbyder, myndighetsutøver, samfunnsutvikler og demokratisk arena. Tillit gir grunnlag for medarbeiderfellesskap, samarbeid innad i kommuneorganisasjonen og for et nødvendig samspill mellom kommune, næringsliv, frivillighet og innbyggerne».

Det sterke og dokumenterte engasjementet mot nedsprengningen fra innbyggerne i Lindesnes kommune, vist gjennom snart et hundretalls innlegg i Lindesnes avis, og en ekstrem deling og engasjement på Facebook-siden til La Sodevika leve, bør gjøre sterke inntrykk. Vi kan legge til at at rundt 270 merknader ble sendt i forbindelse med høringen av planen. Både til første og andre høring. De aller fleste var var mot nedsprengningen eller stilte kritiske spørsmål. Det antas at dette var rekord på innspill til høring i en plansak, i manns minne. I tillegg sier syv av ti innbyggere at Sodevika bør være naturområde.

Samlet sett tilsier dette at de folkevalgte, i demokratiets navn, må gjøre slik som flertallet av representantene i Utvalg for drift og forvaltning (UDF) gjorde 6. juni. De må stemme mot detaljreguleringen av Sodevika havn og industriområde. Gjennom en slik stemmegivning styrkes demokratiet og tilliten til de folkevalgte. Fornuften og folkeviljen seirer.

Herbjørn Pedersen

Skjernøy