FNs naturpanel kom i 2019 med en rapport om naturens tilstand. Rapporten slo fast at ødeleggelse av natur og tap av dyre- og plantearter går raskere enn noen gang. Bare i Norge er over 2000 arter utrydningstruet. Hovedgrunnen er endret arealbruk. I følge rapporten er naturtap en like stor trussel som klimaendringene. Vi må endre vårt syn på naturen.

På bakgrunn av denne rapporten undertegnet Norge nylig, sammen med 188 av FNs medlemsland, en forpliktende FN-avtale (desember 2022, Montreal, Canada) om å hindre ytterligere tap av natur. Etter møtet uttalte miljøminister Espen Barth Eide: «Naturen har fått sin Paris-avtale. ... Dette er en god julegave til klodens barn. I dag står verden sammen om å snu naturtapet og skape en klode der vi ikke lenger ødelegger livsgrunnlaget vårt.»

Eikeskogen i området er ikke bare et vakkert kulturlandskap, men også et økosystem som tar opp CO2.

Planene om nedsprengning i Sodeviga innebærer å utradere et naturareal på cirka 45 fotballbaner, et område som består av skogkledde åser/knauser og noe dyrkbar mark. Planter, insekter og dyr i området vil forsvinne.

Eikeskogen i området er ikke bare et vakkert kulturlandskap, men også et økosystem som tar opp CO2. I uforstyrret skogsjord finnes store karbonlagre. Ved nedsprengning vil lagret CO2 frigjøres, og fremtidig CO2-fangst i området opphøre.

Prosjektet medfører nedbygging av noe matjord, jfr. Regjeringens skjerpede forventninger om styrket vern av matjord.

Med dette bakteppet fremstår samfunnsnytten ved Sodevika-prosjektet som høyst diskutabel. Naturregnskapet er åpenbart negativt, klimaregnskapet likeså. Tilbake står argumentet om fremtidige arbeidsplasser og en høyst usikker havvind-virksomhet. Foreløpig er det bare for anleggsperioden og driften av steinverket man kan garantere arbeidsplasser, og det er neppe snakk om imponerende mange arbeidsplasser. Med i regnskapet må også at noen arbeidsplasser går tapt når landbruksvirksomheten i området legges ned.

Er det ikke all grunn til å trå varsomt med så mye usikkerhet rundt prosjektet ? Er virkelig politikerne i Lindesnes kommune, med Barth Eides parti AP i spissen, villige til å bryte med vår nylig inngåtte FN-avtale om å hindre ytterligere tap av natur?

Kathinka Aslaksen,

Kristiansand