Foreløpig er det grønt og fint i Sodevika fordi det grønne skiftet med sprengningsarbeidet ennå ikke er satt i gang. Sprengningsarbeidet skal gå over åtte år og hele prosjektet over 20 år ifølge Konsekvensutredning – Utslipp til luft.

Reduksjon av opptak av karbondioksid (CO₂) med myr og skog utgjør 572 tonn CO₂-ekvivalenter per år i snitt. For en 20 års periode er bortfall av opptaket 11.440 tonn CO₂-ekvivalenter.

I året 2021 var utslippet for Lindesnes 134.547 tonn CO₂-ekvivalenter. Lindesnes har et mål på 38.960 tonn CO₂-ekvivalenter i år 2030, en reduksjon på 60 prosent, ifølge Strategisk Næringsplan.

Da er 572 tonn CO₂-ekvivalenter i bortfall av opptak ikke iberegnet. Det utslippet som kommer fra sprengningsarbeider og knusing av henholdsvis seks millioner fastkubikkmeter fjell og 15 millioner tonn stein er heller ikke medregnet. Dette utslippet finner jeg ikke i rapporten.

Imidlertid er det ikke helt CO₂-fritt å sprenge ut seks millioner fastkubikk fjell.

Denne steinen skal knuses til salgbare størrelser, totalt 15 millioner tonn for regningsvarende priser. Jeg har ikke funnet CO₂-utslippsstall i ovennevnte rapport eller i rapporter for massehåndtering. Det vil være interessant for meg om Herr Hjelm Andersen, som både er oppdragsansvarlig og egenkontrollør for utredningen på 1300 sider, oppgir sidehenvisning til utslippet, om dette er tatt med i rapporten.

Jeg har forsøkt å finne tall etter beste evne. Sprengning av en kubikkmeter fastfjell slipper ut 7,16 kilo CO₂-ekvivalenter ifølge veivesenet.

Slurry vil nok bli brukt i sprengningen. En annen kilde oppga 1,3 kilo slurry, og nok en annen kilde mellom én og tre kilo slurry per kubikkmeter fastfjell. Slurry er ammoniumnitrat blandet med diesel til en gel og pumpes ned i borehullet.

Å knuse ett tonn stein til pukk krever omtrent én liter diesel som gir 2,66 kilo CO₂-ekvivalenter. Når 15 millioner tonn skal knuses vil rundt 39.000 tonn CO₂-ekvivalenter slippes ut og 42.000 tonn CO₂-ekvivalenter fra sprengning.

Fra steinknuseren vil 37.500 lastebillass frakte 40 tonn hver. Dette slipper ut cirka 9000 tonn CO₂-ekvivalenter. Operasjonen er gitt en tidsfrist på åtte år. Dette gir et steinuttak på to millioner tonn over kai per år. Om det skipes med båter på 40.000 tonn, blir det en heftig skipstrafikk med ca 375 skipslaster.

To millioner tonn stein i året er mye masse. Medregnet CO₂-ekvivalenter fra skip vil jeg nok tro at utslippet av karbondioksid totalt ligger opp mot 10.000 tonn per år. I tillegg kommer 572 tonn for bortfall av opptak.

Omtrent 10.000 tonn CO₂-ekvivalenter finner jeg ikke i rapporten.

Odd Amundsen

Mandal