Leserinnlegg

«I tidligere tider», før ny energilov som kom i 1990, var e-verkene folkets energiressurs, også kaldt «sølvskatten». Den gav oss rimelig kraft til husholdninger, og rimelig og stabil kraft til næring og industri. Strømmen ble sett på som folkets ressurs.

Kommunene som eide VAE (Vest-Agder Energiverk, hvor jeg en tid jobbet) tok ikke ut utbytte, strømmen ble levert til selvkost. Nå virker det som e-verkene er seg sjøl nok, satser på høy pris og fortjeneste, og glemmer sitt samfunnsansvar. Det argumenteres med at overskuddet føres tilbake til eierne som for vannkraften hovedsakelig er kommuner og staten. Men cirka 60 prosent av vindkraften eies av utenlands kapital, og hvor går det overskuddet hen? (Vi subsidier vindkraft over strømregningen, og subsidiene gjelder i 15 år etter anlegget er satt i drift.)

Overskudd fra e-verk er nok et kjærkommet tilskudd til en slunken kommunekasse, men overskuddet (salgspris minus produksjonspris) er innbetalt av oss over strømregningen, og må jo sees på som en «skatt». En «skatt» som ikke styres av inntekten, men av strømforbruket.

I praksis vil det belaste en minstepensjonist vesentlig hardere enn en med millioninntekt. La oss få en fornuftig pris på strømmen slik at vi kan beholde arbeidsplasser her i landet, og en overkommelig kostnad for den enkelte. Inntekten som vårt felleskap (kommuner og staten) mister kan tas inn over skatteseddelen, gjerne gjennom trinnskatten som har en vesentlig høyere prosentsats på høye inntekter enn på lave. Det vil føre til at de på nedre del av lønnsstigen vil få det romsligere økonomisk, og de på øvre del vil få litt mer belastning.

Det hevdes til stadighet at forskjellen mellom «fattig og rik» her i landet øker, så hvorfor ikke gjøre noe som kan dempe på dette uten å redusere inntektene til fellesskapet? Har vi (regjering/storting) styring på kraften vår? Nei, den ble i stor grad overført til EU da stortinget godkjente EU sin tredje energipakke/Acer. Det foregår nå en rettssak om Stortinget kunne godkjenne nevnte energipakke med simpelt flertall. Lagmannsretten skal gi svar i løpet av høsten. Saken lander sannsynligvis i høyesterett.

E-verkenes holdning til vårt fellesskap har også endret seg. I en avisartikkel gikk det fram at dersom regjeringens skatteforslag ble gjennomført ville ikke de store e-verkene ta hensyn til nødvendig magasinfylling, men selge til best mulig pris. Hva har skjedd med vårt samfunn, og hvordan behandler vi vår «sølvskatt»?

Arthur Berntsen