Debattinnlegg

Hvordan kan man legge til rette for økt deltakelse og innflytelse i kommunal- og regional planlegging? Spørsmålet er meget aktuelt når alle vil ha mer av alt og hensyn til naturvern kommer i skyggen av drømmene om økt aktivitet i kommunene. Kommunal- og distriktsdepartementet har en veileder for medvirkning, men i Sodevika-saken ble den aldri brukt. Medborgere i Marnardal og Spangereid kan få egne Sodevika-saker hvis ikke den politiske kursen legges om.

Regjeringen legger vekt på lokaldemokratiet. Innbyggernes mulighet for deltakelse og innflytelse er sentralt. Likeverdige, kunnskapsbaserte og aktive planprosesser skal sikre innflytelse, og bidra til en god utvikling av attraktive lokalsamfunn.

Medvirkning er en grunnleggende forutsetning i et lokaldemokrati, og gir innbyggerne muligheten til å delta og medvirke til bedre planløsninger. Det er også helt avgjørende for å ta vare på felles verdier og grunnleggende levekår i bærekraftige samfunn. Mange organisasjoner opplever manglende muligheter for tidlig medvirkning. De medvirker i høringene, men opplever at høringene kommer for sent – i en fase hvor de viktigste premissene allerede er avgjort.

I krevende plansaker, hvor sannsynligheten for spenninger mellom viktige interesser og hensyn kan oppstå, viser erfaringer at tidlig innsats er vesentlig for å sikre best mulig samordnende og effektive planprosesser. Sodevika-saken er et skoleeksempel på dårlig håndverk, både administrativt og politisk. I rekordfart og med minimumsfrister ble den mest omtalte lokalpolitiske saken presentert til kommunestyret til tross for innsigelser fra Statsforvalteren, halvferdig konsekvensutredning for naturmangfold og en støyrapport som ikke tar høyde for pigging i et steinbrudd! På toppen av alt var lovnaden om hundrevis av arbeidsplasser bare tomme ord. Som ikke det var nok, bruker planavdelingen i Lindesnes kommune tid og penger bak kulissene på omregulering av Jåbekk Sør fra LNF til næring (steinbrudd).

Ingen sitter på fullstendig informasjon om samfunnsutviklingen, men aktiv involvering og samarbeid kan bidra til å få fram et helhetlig kunnskapsbilde og kjennskap til utviklingsbehov og muligheter. Mange engasjerte innbyggere i nye Lindesnes kommune opplevde at medvirkningen var et spill for galleriet, og en slett behandling av merknadene i kommunestyret før sommerferien forsterket dette inntrykket. Administrasjonen og den politiske ledelsen fortalte ikke hvordan innspillene ble hensyntatt i det endelige vedtaket for Ap hadde støttepartiene FrP, H og Sp i ryggen.

Feilene i Sodevika-saken kan gjenta seg i hele nye Lindesnes kommune. Marnardal og Lindesnes risikerer å bli de neste på lista. Tror vi at ledende politikere alltid vet best – eller er det på tide å få inn folkevalgte som lytter til folket og bidrar til ekte medvirkning?

Det nytter ikke med åpen dør på ordførerkontoret hvis evnen til å lytte ikke er til stede.

Godt valg!

Knut Øritsland