En god latter er en god medisin

Jeg er den heldige bruker av en «IVACARE Comet Alpine», en firehjuls elektrisk drevet scooter, den fyker av gårde i 10 km/t og folk jeg møter smiler, hilser og roper hei. Bare det er en god grunn til å ha den.

Etter at jeg fikk problemer med å gå for noen år tilbake søkte jeg Mandal Hjelpemiddelsentral om å få en scooter. Etter noen telefonsamtaler og søknad, stod Arvid utenfor med en splitterny scooter. Jeg satte meg inn og det var som å sette seg inn i en tidskapsel, jeg var som et barn igjen, sabla gøy. Den forrige olabilen min lagde jeg selv, fire hjul fra en gammel barnevogn, noen bordbiter og en dynamittkasse fra Oluf Lohne, det var de kuleste kassene. Jomfruturen den gangen var i unnarennet på Skolebakken, det gikk fort og nederst i unnarennet der bakken flater ut, flatet Olabilen ut.

Scooteren min har jeg kjørt Sandbakken og Uranienborg, alle gatene i byen og alle stiene i Furulunden. En god latter forlenger livet

Det er faktisk vitenskapelig bevist: Latter utløser endorfiner i kroppen, noe som får oss til å ha det bedre. Positive mennesker har det bedre enn negative mennesker. Det oppleves daglig at positive mennesker er hyggelige å være sammen med, mens folk som klager er slitsomme. En god latter forlenger livet, blir det ofte sagt. Har vi det bedre, lever vi lenger, husk det, dere som alltid klager, det har ingen godt av.

Det finnes mer å le av nå, og mer man våger å le av nå, når man er blitt eldre. Det er ikke alltid like lett å hente fram latteren alene. Men les en morsom bok eller se en morsom film. Humoren er en fin måte å frikoble seg på.

Prøv å få i stand en lunsj eller en kopp kaffe med et rundstykke med ost og skinke en gang i uken. Det er en viktig investering for fremtiden, for eldre menn har mer problemer med å danne nettverk enn kvinner, og derfor ofte kan bli noe ensomme på sine gamle dager. Vi er noen ganger opp til 20 venner (pensjonister) som møter opp onsdag klokka 11. Humøret er godt i en time eller to og Quizkunnskapene våre er voldsomme, i følge Quizmasteren vår er vi faktisk smartere enn både Ålesund og Stavanger. Klokka er snart 11, jeg får frese av gårde.

Jan Henrik Jensen

Les hele saken med abonnement