Leserinnlegg

Stedsutvikling og bosetting i distriktet er tydelig satt som viktig i kommuneplanen.

Torsdagens formannskapsmøte fikk en meget uheldig vending for muligheten til en moderne og fremtidsrettet nærbutikk i Marnardal. Bua Landhandel har jobbet siden 2013 med planer for nybygg på Bue i Marnardal. Tegninger for nytt forretningsbygg med 9 leiligheter i 2. etasje ved stasjonsområdet på Marnardal var klare for ni år tilbake, men reguleringsplanen var først klar i desember 2021.

Tidligere Marnardal kommune hadde sagt seg villig til å kjøpe flere av leilighetene i det nye prosjektet, som omsorgsboliger. Det ville gjort finansieringen bedre for å kunne gjennomføre prosjektet. Dessverre etter kommunesammenslåing ble disse omsorgsboligene ikke ønskelig.

Sen saksbehandling, frafall av salg av omsorgsboliger, ny dyr infrastruktur til strøm, vann og avløp, tomteopparbeidelse og sterk prisstigning på byggematerialer, medførte at prosjektet på Buejordet måtte skrinlegges. Det ble forsøkt via kommunen om å få kjøpt tidligere TT-Anlegget som kommunen ikke hadde så stort behov for lenger, og takst ble utført for å få frem markedsverdien på bygget.

Det ble fra kommunens side vist positiv vilje til å hjelpe dagens nærbutikk med å finne alternative plassering til ny butikk. Dagens driver har de siste ti år vokst ut av dagens lokaler og behovet for ny og større butikk med bedre parkeringsforhold har vært sterkt ønskelig. Administrasjonen har gjort en positiv saksforberedelse for å hjelpe den lokale butikken til å kunne videreutvikle bygdas viktigste samlingssted. Kommunen ønsker mer virksomhet og flere arbeidsplasser i bygda og ønsket at nærbutikken skulle få kjøpe bygget til uhildet takst. Kommunen ønsket i tillegg at dagens virksomhet i deler av bygget skulle videreføres. Det gjelder brann, sivilforsvar, frivillighetssentral og kommunens behov for cirka ett mål av tomten til sandlager og lager for teknisk drift. Nærbutikken ville videreføre alt dette til de betingelser som var satt i takst og i tillegg gi tilbake 1 mål av arealene til kommunen uten fradrag i pris.

Sterke krefter i nabobygda ønsket ikke at nærbutikken skulle ha noe fortinn for kjøp av eiendommen til takst, men at alle skulle ha fri rett til å by på eiendommen uten at krav om at bygget skulle innholde ny nærbutikk for Bua Landhandel som har drevet butikken her i generasjoner.

Med positiv innstilling til politikerne fra kommunens side om at salget til takst skulle tilbys videreutvikling av nærbutikken i bygda, så ville Frp, Høyre og Venstre at hensynet til bygdas nærbutikk ikke skulle gå foran interessegruppa fra Øyslebø som ønsker å by opp prisen over takst. Interessegruppen ønsker ikke å benytte bygget til å gi Bua Landhandel mulighet til å videreutvikle butikken, men deres behov for lagerplass, ville kunne tilby kommunen en høyere pris enn takst. Frp, Høyre og Venstre, mente at likhetsprinsippet om at alle skulle kunne by på lokalene, betydde mer enn å sikre bygda en fremtidsrettet nærbutikk.

Staten via Kommunaldepartementet via Merkur bidrar med 60 millioner i året for å sikre og styrke nærbutikkene i bygdene hvert år for å opprettholde bosettingen utenfor byene. Agder for over fem millioner av disse midlene som er brukt godt i vårt område, da må også lokalpolitikerne tilrettelegge disse butikkenes mulighet til å modernisere og vokse.

Her er tydelig høyresiden med sterk hjelp fra Venstre, mer opptatt av at høyst mulig pris på det frie marked er viktigere enn tilrettelegging for å sikre bygdas arbeidsplasser og samlingspunkt med butikken i sentrum på Bue. At grupper utenbys eller fra Øyslebø skal kunne velges som kjøper av et kommunalt bygg som kommunen ikke har behov for, fremfor bygdas viktigste samlingssted som butikken er, er helt i utakt med målet om å tilrettelegge for bosetting og trivsel i bygdene i hele Lindesnes kommune. Å sikre eksisterende arbeidsplasser og skape nye på Bue virker ikke som at Frp, Høyre og Venstre i denne saken tar hensyn til. Det var Frp ved sitt utsettelsesforslag i juni som nå har fått planene om ny fremtidsrettet butikk i bygda til å leve i sterk usikkerhet.

At representanten fra Frp ikke ser sin inhabilitet i utsettelsesforslaget hans i juni og sin avstemning i saken i formannskapet, da han er ansatt som kjedekonsulent for kanskje den største konkurrenten som etablerer seg i Marnarkrysset, for alle butikkene i dalen, er betenkelig. Hans utsettelsesforslag i juni medførte at deres nye butikk vil stå ferdig før Bua Landhandel kunne klart å være rustet mot økt konkurranse med moderne butikk i Marnardal.

Håpet er at politikere i alle leire i behandlingen i kommende kommunestyremøte, ser ansvaret for å bidra til tilrettelegge for en lokal virksomhet som trenger mer plass, bedre parkering og ønske om tilrettelegging for et samlingssted med stor kaffekro og nye servicetjenester i bygget, til glede for hele bygda.

Roy Michaelsen, Butikkutvikling Sør

Nærbutikkens talsperson i Agder gjennom 38 år