Dette er helt naturlige reaksjoner på avstanden mellom folk og politikerne som skal representere dem.

Asle Ydestad Tellefsen

Lindesnes Venstre har sporadisk gjennom valgkampperioden blitt omtalt som et «ensaksparti». Velgerne våre har fått høre det av enkelte politikere på dørbank, og vi har også fått hørt det i åpne debatter.

Absurditeten i denne påstanden er så stor at man kanskje bare skulle oversett det og gått videre, men når noen først velger å gi Norges eldste parti dette stempelet, så la meg bruke litt tid av dagen min på å forklare hvorfor dette er en politisk tabbe.

Det er jobben til enhver god politisk valgkampkoordinator å sette seg inn i de andre partienes program. Dette er for å finne ut av hvem man kan samarbeide med i hvilken saker, hvor man er uenige, hvor man kan komme til en akseptabel enighet og for å vite nøyaktig hvorfor man er uenige.

Dette arbeidet innebærer å sette seg inn i alle sakene til de forskjellige partiene. Når noen derfor velger å kalle Venstre for et «ensaksparti» så forteller det meg bare en ting - her er det noen som har gjort en fryktelig dårlig jobb.

Lindesnes Venstre har en skolepolitikk.

I et parti som har så mange lærere, så er det viktig for oss å satse på skolen. Det er viktig at man som elever har tro på egne evner, og da må vi legge til rette for at lærere får fokusere på å være lærere. Venstre går til valg på blant annet å gjøre læreryrket mer attraktivt gjennom å sikre flere karrieremuligheter, gode lønnsbetingelser, og mindre byråkrati og papirarbeid og å ansette flere miljøveiledere.

Lindesnes Venstre har en Kulturpolitikk.

Vi har tidligere fått høre fra kulturlivet i kommunen at vi har kommunens eneste kulturpolitiker, et tall jeg kan garantere at vil doble seg, dersom jeg skulle ende opp med en stol. Jeg har selv vært med på å skrive et leserinnlegg om viktigheten av kultur, og hvorfor Lindesnes Venstre satser så mye på dette. Kultur skaper en levende kommune, og gir oss en egen identitet.

Lindesnes Venstre har en næringspolitikk.

Vi er stolte over næringslivet i kommunen vår. Vi har gode tradisjoner for innovasjon, nyskaping og gründerskap. Dette er noe vi skal ta vare på og fortsette å skape mer av. Dette er noen av grunnene til at vi går til valg på å blant annet styrke næringsfondet, arbeide for å skape bedre vilkår for kreative og kulturbaserte næringer og å opprette et kulturfond.

Vi har tydelig politikk innen oppvekst, klima og miljø, integrering og inkludering. Så til slutt, fordi at det faktisk er de andre partienes jobb og ansvar å finne ut av hva slags politikk vi går til valg på, la oss snakke om kjernen av denne påstanden; Sodevika.

Uttalelsen å definere Sodevika som én sak er nødt til å nevnes. Da jeg begynte å jobbe på dette innlegget, tikket det inn et meningsinnlegg fra Martine Kjerulf den 2. September som forklarte dette perfekt. For å sitere henne:

«Alt handler ikke om Sodevika, men Sodevika handler om mye mer enn Sodevika.»

Sodevika er et symbol på flere saker om hvordan politikk drives i kommunen. Det handler ikke kun om miljøet, men også om tillit til politikere, prosessen til politiske saker, synliggjøring av offentlige saker og satsing på lokalt næringsliv.

Vi er alle, både ja og nei side, enige i at dette er den mest kompliserte saken vi kan huske å ha behandlet, og at ingen av valgene har vært lette. Når man kan være enig i dette, og likevel definerer saken som enkel nok til å skape en «ensakspolitikk», så prøver man enkelt og greit bare å bagatellisere.

Når vi nå går mot en ny periode, har mange også valgt å stemple årets valg som et «protestvalg». Dette er en rar strategi for å forsøke å si at utfallet av dette valget ikke vil være naturlig. Det er med andre ord et sikkerhetsnett, for noen som vet at det kommer til å gå dårlig. Demokratiet fungerer ganske enkelt i dette scenarioet:

  1. Folk ser på nåværende kommunestyret

  2. Folk er ikke fornøyd med nåværende kommunestyret

  3. Folk velger et nytt kommunestyret

Det er ikke noe mer avansert enn dette. Det er ikke noe protestvalg, eller engangstilfeller, eller ensakspolitikk for et retorisk spill. Dette er helt naturlige reaksjoner på avstanden mellom folk og politikerne som skal representere dem.

Her burde noen gjort en bedre jobb med å sette seg inn i kommunens politiske bredde. Jeg ønsker alle listekandidater lykke til i valget, og lykke til med fremtidige analyser. Selv ser jeg fram til å diskutere god, sunn og bred Venstrepolitikk i alle de forskjellige emnene vi dekker.

Godt valg og god stemming!

Asle Ydestad Tellefsen,

5. kandidat for Lindesnes Venstre