Debattinnlegg

Det er ingen som er uenig med vår ordfører eller konklusjonen i Energikommisjonens rapport om at vi trenger mer fornybar energi, og det i et raskt tempo.

Det er heller ingen som betviler at Windport har inngått intensjonsavtaler med store selskaper for Sørlige Nordsjø II, men ingen av selskapene har uttrykt ønsker om en betongfabrikk i Sodevika. Selskapene har vært på besøk og sett på Gismerøya og Strømsvika, men det foreligger ingen kommersielle avtaler om industriproduksjon. Det er stor forskjell mellom en kommersiell industriavtale og en intensjonsavtale, og hovedproblemet er at mange politikere ønsker å flatsprenge Sodevika uten gode nok grunner. Da blir det motvind for havvind i Lindesnes kommune.

Skal man forsvare rasering av kystsonen og et gigantisk steinbrudd ved innseilingen til Nordfjorden, må de samfunnsmessige virkningene veie tyngst.

De samfunnsmessige virkningene er beskrevet i plandokumentene:

Etablering og drift av en enkel havnebase i Sodevika er ventet å gi en direkte sysselsetting på basen på 50-60 årsverk. Virksomheten på basen er i hovedsak mellomlagring av importerte vindturbindeler for Sørlige Nordsjø II. Nasjonale, regionale og lokale ringvirkninger av betydning som følge av vare- og tjenesteleveranser til virksomheten, kan man i liten grad regne med.

Når Sodevika er ferdig planert, etter planen i begynnelsen av 2029, planlegges det benyttet til produksjon av betongfundamenter til flytende havvindturbiner og for montering og uttauing av importerte turbiner på disse fundamentene.

Produksjon av 44 betongunderstell skal gi 1248 årsverk i Lindesnes.

Det tas sikte på å montere en vindturbin på et ferdig betongfundament per uke for uttauing til havvindparken.

Flatsprengning i mandalskjærgården for 50-60 arbeidsplasser er ikke smart eller bærekraftig. Windport og selskapene kan bruke Hausvika for mellomlagring av importerte vindturbindeler. I tillegg har vi arealer på Gismerøya og Strømsvika. Sodevika kan vernes fordi vi har arealer nok.

Det er ingen kontrakter eller garantier for arbeidsplasser på betongfabrikken, og betongunderstellene i planen er på tegnebrettet. Risikoen for lavere sysselsetting enn oppgitt i plandokumentet er høy.

I plandokumentene har man et helt urealistisk tall for ferdigstillelse. Erfaringstallene for montering og testing av flytende havvindmøller i Norge er 3-4 uker, pluss ventetid på riktig vær før uttauing. Da vil 295 meter høye vindmøller bli liggende i Klevefjorden året rundt.

Bertelsen & Garpestad og Nye Sodevika AS er for flatsprenging, produksjon og montering av gigantiske møller i Klevefjorden, men skyldes det muligens salgsverdien til Sodevika-steinen som er ca. 1,5 milliarder kroner?

Jeg er for havvind og vern av natur, og våre folkevalgte må ta viktige veivalg.

I denne saken anbefaler jeg:

  • Klargjør Strømsvika for havvind og behold Jåbekk Sør som LNF

  • Bruk Hausvika ved behov til mellomlagring av importerte vindturbindeler

  • Tilbakefør Sodevika til LNF en gang for alle

Dette kan gi god business og medvind for havvind i Lindesnes kommune!

Knut Øritsland,

Daglig leder i Scouting Mandal

Knut Øritsland Foto: Elisabeth Seland