Debattinnlegg

Adolph Tidemand, født 14. august 1814 i Tidemandgården som ligger nederst i Andorsenhagen og som opprinnelig var en del av Skriverhagen. Skriverhagen var en gang mye større enn i dag, den gikk helt ned til elva. Hele elvebredden fra Møllebakken til Andorsenhaven tilhørte Skrivergården.

Tidemandgården som lå på Skrivergårdens grunn, må altså vært oppført noen år senere enn Andorsengården. Bygningen er bygget i empirestil, og navnet Tidemandgården forteller at Adolph Tidemands familie bodde her.

Adolph Tidemands far, Christen Tidemand, fikk sin juridiske utdannelse ved universitetet i København og var en tid kammerråd for daværende kronprins Fredrik. I 1805 døde hans far Peter Arbo Tidemand, leder for politi, brannvesen og helsevesen i Mandal. Christen overtok sin fars embete som tollinspektør. Ved valget i 1814 til det første overordentlige Storting, ble Christen Tiedemand en av to representanter fra Mandal amt. Den andre var gårdbruker Jørgen Jørgensen Hesland. Samme år som han ble valgt som Stortingsmann, ble han far til Adolph, som ble født i Tidemandgården som allerede var oppført av Christen Tiedemand, både som passende embedsmannsbolig og tollstasjon med stor engelsk have og brygge.

Adolph Tidemand tilbrakte sine første 18 år i denne vakre bygningen, som den gang lå helt nede ved elven, i enden av den vakre alleen ved Skrivergården. Denne vakre og historiske bygningen er nå foreslått solgt, og ikke bare blir Lindesnes’ beboere nektet tilgang til denne vakre bygningen, men også blir Senter for eldre enda et felleskap mindre.

Hver eneste dag er det forskjellige aktiviteter der og det blir gjort av seks idealistiske deltidsansatte personer ledet av Monica Langeland. Samtlige arbeider langt mer enn de får betalt for. De er glad i de eldre og de elsker huset.

Gamle Mandal kommune har de siste 60 årene gjort følgende: Revet Brannvakta ved brokrysset, knust den kongelige arkitekttegnede Tollboden, fjernet Speilen, solgt Postgården og solgt Arresten i Ytre Sandgate. Som i tillegg har vært kirke fra 1810 til 1821, samtidig som den var gymnas. Nå vurderes altså Tidemandgåren solgt.

Tidemandgården må beholdes for å ære vår store kunstner og alle de eldre som daglig benytter seg av Tidemandgården - Senter for eldre.

Jan Henrik Jensen