Planbeskrivelsen for Sodevika sier at en fullskalaproduksjon av element kan skape inntil 1200 direkte arbeidsplasser

Even Tronstad Sagbakken

Debattinnlegg

I mitt intervju med NRK Sørlandet uttalte jeg at tiltaket er viktig for vekst og utvikling her hos oss, og at dette gir oss historiske muligheter. Her trakk jeg frem den store satsingen som skjer i Nordsjøbassenget, mangel på havnekapasitet i landene rundt Nordsjøbassenget og effekten av opptil 1200 arbeidsplasser på sikt.

Til dette sier jeg følgende i intervjuet: Med vekst og arbeidsplasser i vår kommune øker vi innenforskap og reduserer utenforskap. I intervjuet sier jeg også at muligheten for drifts- og vedlikeholdsbase lokalt øker ved at vi også har den industrielle delen. Noe som igjen betyr flere og viktige arbeidsplasser.

Det er to publikasjoner jeg vil trekke frem her som tar for seg betydningen av å sikre industriell vekst innen havvind. Den ene er Thema Consulting Group sin rapport Visjon 50 GW i 2050: Ambisjonen om en stor norsk havvindindustri. Den er lagd på oppdrag fra Vårgrønn og Agder Energi (Nå Å Energi) i 2021. Her kan en lese følgende på side tre:

Samlet sett estimerer vi at resultatet av en norsk industriell havvindsatsing i tråd med Visjon 2050 kan gi en årlig sysselsettingseffekt på over 60.000 årsverk og en verdiskaping på over 80 milliarder kroner årlig utover 2040-tallet.

På side 18 i samme rapport kommer det frem at dette kan bety litt over 6500 arbeidsplasser på Agder.

Felles Energi- og Industripolitisk Plattform, som ble gitt ut av Industri Energi, Fellesforbundet, NHO, Energi Norge, ElogIT Forbundet, Norsk Industri, Norsk Olje&Gass (Nå Offshore Norge) LO Norge og NELFO, sier følgende i forordet: Vår klare anbefaling er at det nå er tid for et krafttak for ny industrisatsing og klimaomstilling i Norge, for å sikre eksport, arbeidsplasser og verdiskaping i fremtiden.

Under hovedbudskap og anbefalinger på side ni står det blant annet følgende: Bygge en verdikjede for havvind, der vi etablerer oss med en konkurransedyktig leverandørindustri og tar markedsandeler i havvindmarkedet. Etablering av en læringsarena på Utsira Nord og utbygging av Sørlige Nordsjø II og et nordsjønett står sentralt i første rekke.

På side 20, under kapittel to, De industrielle mulighetene, kan vi lese: Eksportmulighetene innenfor havvind er store i dagens europeiske energiomstilling. En norsk satsing på havvind kan ifølge arbeidet med Grønne elektriske verdikjeder gi et omsetningspotensial for norske virksomheter opp til 110 milliarder kroner i 2050.

Planbeskrivelsen for Sodevika sier at en fullskalaproduksjon av element kan skape inntil 1200 direkte arbeidsplasser der. Det er en mulighet. Potensialet totalt sett er større.

SINTEF sier potensialet i Norge er nærmere 50.000 årsverk. Thema rapporten ligger noe høyere. Et samlet industrielt næringsliv og fagforeninger fra industrien er klare på at vi må gripe mulighetene som ligger her. Det samme gjelder Stortingsmelding 36 med tittelen «Energi til arbeid», hvor det står at «energipolitikken skal bidra til arbeidsplasser og økt eksport fra norsk industri». I følge samfunnsøkonomene skaper hver industriarbeidsplass fire til seks jobber i Norge. Det er en tommelfingerregel. Det er dette samla tallgrunnlaget jeg forholder meg til når jeg sier at å lykkes her betyr mange arbeidsplasser lokalt.

Til slutt vil jeg kommentere regnestykket til Kleven om de norske havvindambisjonene. Det er 30 gigawatt (Kleven skrev 300 gigawatt, men jeg regner med det er en skrivefeil) som skal bygges ut innen 2040. Med 20 megawatt generatorer tilsvarer det 1500 vindturbiner. De kan ikke begynne å produseres og monteres før tidligst 2027/2028. Det betyr at det i snitt må produseres og installeres et sted mellom 115 og 125 turbiner i året for å nå Norges ambisjon innen 2040. Ikke 75 i året som i Klevens regnestykke.

I realiteten er det nok større behov enn det, da vi allerede nå vet at de første årene er det snakk om et mindre antall. De mest effektive lokasjonene for sammenstilling av vindturbiner i dag klarer å produsere ca 50 i året. Det er bakgrunnen for at det trengs flere lokasjoner nasjonalt for å ta den nasjonale utbyggingen. Så har vi i tillegg eksportpotensialet og mangelen på havnekapasitet i og rundt Nordsjøbassenget.

Even Tronstad Sagebakken, Lindesnesordfører (Ap)