Debattinnlegg

Vi lever i en urolig tid, med en rekke kriser. En krig i Europa, en alvorlig miljøkrise, en energikrise og to kriser i Norge. Den ene krisen er skolesituasjonen i Norge. Lærernes lønnskrav er ikke blitt godtatt i de siste 6 årene. Først ble de sveket av den borgerlige regjeringen og i år av den rødgrønnes tvungne lønnsnemnd. Flere forteller nå at de vurderer å slutte i læreryrket.

I avisene har vi lest flere historier om lærere som nå søker og ser etter andre jobber, og tilbakemeldinger både fra streikende og ikke-streikende om at dette bare er toppen av isfjellet. En undersøkelse i fjor viste at annenhver lærer hadde søkt eller vurderte å bytte jobb. Nesten en av fem som står i klasserommene i dag er uten lærerutdanning. Med den frustrasjonen som nå hersker blant landets lærere risikerer vi at den andelen kan bli betydelig høyere.

Hver dag blir tusenvis av norske elever undervist av «lærere» som mangler lærerutdanning og derfor ikke er lærere i det hele tatt. Hele 16.400 årsverk i grunnskolen og videregående opplæring ble i fjor utført av lærere som manglet lærerutdanning. Det tilsvarer rundt 24.500 personer. Måten lærerstreiken ble avsluttet på fører ganske sikkert til at flere lærere søker seg til andre jobber. Å innfri lærernes lønnskrav er det samme beløpet det koster å lage 1,3 kilometer motorvei. At den rødgrønne regjeringen lar dette skje er helt uforståelig.

Den andre krisen er helsekrisen. Sykepleiermangelen er nå på 6600 sykepleiere og spesialsykepleiere og 2600 helsefagarbeidere. Og når sykehusene ansetter flere sykepleiere, øker kommunenes problemer med å skaffe kvalifisert helsepersonell. Nå trenger vi politikere som er villig til å ta tak i kjernen av problemet. Men det er ingen vei utenom at lønna må opp og belastningen må ned. En av fem forlater yrket de første ti årene etter endt utdanning.

Jan Henrik Jensen