Som folkevalgte i Lindesnes kommune har vi nå et behov for å si fra og fortelle om hvorfor vi er sterkt kritiske til planene for Sodevika.

Vi ble invitert til befaring i Sodevika og Homsvika, og fikk en flott tur der vi var oppe på knausene, nede i dalene og dyppet nesten tærne i saltvannet i vikene. Vi så trær i fullt utspring mot våren, hørte fuglene som sang og buksebeina våre ble fulle av flått. I skogen var det satt opp en mengde fuglekasser, og vi så et rikt mangfold av planter. Sola gjestet oss på vandringen, den speilet seg utover fjorden mot Gismerøya og Kleven. Vi syntes det var vakkert. De høyeste knausene er på ca. 55 meter over havet. Av disse er 52 meter planlagt sprengt ned. Arealet vi gikk innenfor var svært, alt dette er planlagt planert. Alle planter og trær vil bli borte, fuglene vil ikke finne igjen sine reder, og dyrene, som vi ikke så, men som vi vet befant seg der, vil ikke ha noe sted å bo.

Ja, vi må ofre noe for innovasjon og fremtidig næring. Men vi må også vite hva vi ofrer og hvilke sjanser vi tar ved å ofre det. Vi vurderer at gjennomføring av planene som er foreslått, vil bety en rasering av området, og vi mener det vil føre til større tap enn gevinst.

Vi mener at vi må begynne et helt annet sted. Vi skal erstatte fossil energi med bærekraftig energi, men må vi ikke først spørre oss om vi trenger all den energien vi bruker? Allerede 12. april hadde Norge brukt opp vår del av jordens fornybare naturressurser for 2023. Vi mener at vi må bevisstgjøre hver enkelt. Er det en menneskerett å ha enebolig, hytte på fjellet, hytte ved sjøen, to biler per husstand og minst én sydentur samt et par storbyferier i året?

I Homsvika er det jordbruksareal som har vært dyrket i mange år, og bærekraft handler også om at vi i mye større grad må benytte oss av kortreist mat. Det betyr jordbruk i nærheten, eller kanskje helst at de som kan må dyrke litt selv. I Homsvika drives aktivt jordbruk. I Sodevika er det rester etter boplasser tilbake til 8000 år før Kristus, og i april i år vedtok Lindesnes kommunestyre kulturminneplanen. I den kan vi lese om Skjernøysund der det er definert verneverdig bygningsmiljø. Vil de gamle bygningene og skipsvrakene fra middelalderen tåle rystelsene som mange år med sprenging fører med seg?

Vil unglaksen, med sine små gjeller, tåle støvet fra tungtransport og sprenging når det kommer i vannet? Hva skjer med torskegytingen når det stadig kommer rystelser fra sprenging? Og hva med forurensningen havvind bringer med seg med olje fra turbinene, mikroplast og forstyrrelse med opprigging og tilpassing? Klarer vi å ta vare på fisken, dyrelivet i havet og fuglene i luften?

Vi er så frimodige at vi spør om dette prosjektet handler om at enkeltpersoner har sett sitt snitt til å tjene mye penger, og at det vi nå er vitner til er grønnvasking av prosjekter. Er B&G interessert i å utvikle Lindesnes kommune? Er de interessert i å utvikle regionen til å stå sterkere i kampen om havvindprosjekt? Vi vet også at havvind er gode penger for folk som ønsker å tjene penger. Vi vet om norske vindkraftselskap som ikke betaler skatt. Vi stiller derfor spørsmål til hvorfor det er så sterke krefter som vil sette i gang utbygging med havvind som mål, og hvorfor de har det så travelt. Og vi spør oss om og når en slik satsning faktisk vil gi penger tilbake til kommunen.

Et av hovedargumentene for de som ønsker at dette skal gjennomføres, er arbeidsplasser og kampen mot utenforskap. I våre jobber møter vi begge daglig mennesker som kjenner på utenforskap, og vi mener at nye arbeidsplasser alene ikke kan endre utenforskapet. Der er det andre faktorer som må til.

I dag snakkes det om mangel på arbeidskraft i regionen, og på grunn av den lave befolkningsveksten og en fødselsrate på 1,41 (2022) ser vi ikke at dette vil bli noe bedre de kommende årene. Vi hører stadig at vi snart har for få hender innen helse og velferd. Har kommunen faktisk et reelt behov for de arbeidsplassene som Sodevika skal skape?

Vi opplever at det i debatten spilles på frykt for at hvis vi sier nei nå så har vi for alltid sagt nei til havvindsutvikling, nei til turisme, nei til arbeidsplasser og nei til det grønne skiftet. Vi er uenig i det. Vi mener at det ikke finnes noen quickfix for den alvorlige situasjonen er i, og vi tror at Sodevikaprosjektet verken vil redde kommunen eller kloden. Vi mener at vi må starte et helt annet sted.

Margrethe Holte og Johanna Engamo, KrF-representanter i kommunestyret (partiet er delt i denne saken)

Er B&G interessert i å utvikle Lindesnes kommune?