Molde har det. Kongsberg har det. Voss har det. Og tenk – Mandal har det. Ja, det er faktisk sånn at Mandaljazz nevnes i samme åndedrag som de store og etablerte jazzfestivalene i landet. Det er nesten ikke til å tro. Og vet mandalittene om hvor stort dette egentlig er? Er det en jazzfestival denne byen forbindes med, som i Molde, Kongsberg eller Voss? Neppe. Det er vel mer skalldyrfestival og onsdagsbandet. Vel og bra – men for å banne litt i kjerka, så blir det noe provinsielt i forhold til nevnte happeninger. Her snakker vi om festivaler og musikere med appell langt utover landets grenser.

Jazzsjangeren i vid forstand, er verdensomspennende, og musikerne som i tre dager inntar Kulturfabrikken på Hedningesida av byen, har hele verden som lekegrind, enten det er norske eller utenlandske artister. Vi snakker om kvalitet på øverste hylle.

Det jeg prøver å si her er at hele regionen vår, inkludert styrende organer i kommunen må ta inn over seg hvilken perle av en festival byen besitter, hvilket utrolig kontinentalt festivalområde Kulturfabrikken er, hvilken ungdommelig energi som i ti år har hevet kvaliteten på festivalen år for år, og ikke minst hvilken betydning merkevaren Mandaljazz kan få for byens omdømme.

Mandal trenger Mandaljazz, og kanskje om noen år vil festivalen i Mandal bety det samme som festivalene i Molde, Kongsberg og Voss betyr for disse byene. I mellomtida må alle gode krefter gjøre alt som kan gjøres for å bevare og videreutvikle Mandaljazz. Og neste år er det 10-årsjubileum!

Geir Lauvdal, Festivalveteran