Ser i Lindesnes avis den 6/9-23 at klagen fra beboerne i Skipsbyggergata angående kommunal omsorgsblokk blir avvist av planpolitikerne etter innstilling fra rådmannen. Klagen til beboerne gikk ut på at omsorgsblokka skal bygges med sammenhengende tak og at persontransport skal foregå i Skipsbyggergata som er en blindvei.

De ønsket at kommunen skulle forholde seg til gjeldende reguleringsplan. De ønsket å speilvende bygget så all persontrafikk ble i Foged Heibergs gate.

Reguleringsplanen fra 2012 sier at bebyggelsen kan oppføres i tre etasjer med maksimal gesimshøyde på 9,5m. Maksimalt antall sammenhengende enheter i rekke er tre fulle etasjer, dersom flere så skal 25 prosent være i to etasjer. Denne reguleringsplanen er og vedtatt 28.11.19.

Agder bygg prøvde å bebygge denne tomta, først med eneboliger, noe som ikke lyktes. Dernest søkte de om og få bygge blokk med mindre leiligheter for eldre. Det ble sendt inn søknad to ganger for ei blokk uten uavbrutt tak og i 11m gesimshøyde. Begge gangene kategorisk avvist av kommunen da det ble altfor massivt og uten uavbrutt tak. Agder Bygg søkte og om å ikke anlegge parkeringskjeller pga. hvem disse leilighetene var ment for. Dette ble og nedstemt av kommunen. Dermed gikk tomta tilbake til kommunen som allerede da snakket om å bygge omsorgsboliger.

I møte for Utvalg for drift og forvalting den 17.01.23 er det nå behandling av detaljreguleringen av omsorgsboligene. På side fem i planen vises ei tegning av omsorgsboligene uten 25 prosent reduksjon av gesimshøyde. Gesimshøyden er 10,5 m og det er tre fulle etasjer. Nå argumenterer rådmannen med at dette er en mindre reguleringsendring og at saken kan behandles med en enkel prosess. Dette gjelder både for ikke å redusere med 25 prosent, og parkeringskjelleren er og vekk. Nå vil kommunen bruke gateparkering. De vil opparbeide ei lita grønn lunge i Foged Heibergs gate til parkering.

Så hvorfor kunne ikke denne forenklede prosessen blitt brukt når Agder Bygg prøvde å bebygge tomta? Jeg forundrer og på hva arkitekten har fått av informasjon når han tegnet dette bygget. For private er det tydeligvis reguleringsbestemmelsene, for kommunen gjelder det andre regler (mindre reguleringsendring). Dermed gjør kommunen det motsatt vei. Tegner bygget og tilpasser reguleringsplanen.

På onsdag 6/9-23 var dette oppe til diskusjon hos planpolitikerne. Der ble det stemt igjennom mot Høyre sine to stemmer. Nå gjenstår bare bystyret som skal stemme over dette. Vil forundre meg om dette ikke bare suser igjennom, men det er lov å håpe at noen tenker på de sju som sendte inn naboklage på at de ville at kommunen skulle forholde seg til sin egen reguleringsplan.

Sverre Henning Skjørten