Lindesnes INPs standpunkt om bevaring av Sodevika/Homsvika dreier seg ikke om nedprioritering av ny industri. Valget om nedsprengning av Sodevika mener vi er oppstarten på vindkraft i vår skjærgård. En industri som blir subsidiert av den norske stat. Som utnytter og destruerer verdifull natur. Som igjen gir en ustabil og dyr energieffekt. I tillegg til mange andre forverrende konsekvenser for miljøet rundt.

Husk at Norge som eksportør av gass og kraft er Europas største leverandør av utslippskutt. Uten vårt bidrag ville EUs årlige CO₂-utslipp vært minst 300 millioner tonn høyere, som har en kvoteverdi på om lag 30 milliarder euro. Norge har spilt en sentral rolle i EUs utslippskutt siden 1990, uten betaling.

Det virker vel ikke som regjeringspartiene har fått med seg dette. Når de gjennom å skjerpe klimamålene, slik at alt kutt for å nå målet om 55 prosent reduksjon i utslippene, skal skje innenlands. Noe som blir ekstremt kostbart for Norge, både økonomisk og for vår natur.

Ifølge FNs klimapanel står Norge for 1,37 promille av verdens klimagassutslipp.

I tillegg har man valgt å ikke regne med vår vegetasjons opptak av CO₂.

Den norske skogen, naturen og havområdene forsyner seg med cirka 50 % av de norske utslippene, mens EU regner med sine vegetasjons opptak.

Vindkraftutviklingen i sør er knyttet opp mot prosjektet Sørlige Norsjø II. Som vil koste fra 10 til 16 milliarder kroner per strømkabel, i tillegg til andre kostnader på land. I utgangspunktet skal utbyggerne betale. Men de har bedt om betydelige mer subsidier.

Til gjengjeld eies 67 prosent av norsk vindkraft av utenlandske selskaper.

Et kjempeproblem er at det er vinden som styrer produksjon (50-60 % kapasitet faktor). Når det er på det kaldeste, vil vinden være fraværende, og det er da vi trenger mest strømforsyning. Da vil man ha et stort underskudd i hele Nord Europa. Det vil si at man må effektivisere og bygge ut mer vannkraft for å kompensere dette underskuddet. Da må man bygge ut vassdragene og dermed true lakseelvene og annen infrastruktur rundt norske elver.

INP vil det motsatte. Vi vil verne norske vassdrag, øke og effektivisere vannkraftverkene på en skånsom måte. Bruke geotermisk varme i private og offentlige bygg og solcellepanel på tak. Bare forsyne Europa med strøm når vi har overkapasitet. Etter at vi først har forsynt hus og hjem og vårt eget næringsliv. Vi vil fortsette å forsyne gass til Europa. Vi ønsker derimot å satse på bølgekraft og små «neste generasjon kjernekraft anlegg» etter behov. Denne formen for energiløsning ligger litt etter havvind utviklingsmessig. Når det gjelder bølgekraft, så er havet praktisk talt en uendelig kilde til fornybar energi som kan forsyne verden med elektrisitet. Potensialet for energiutvinning i havet kan nå 100 000 TWh per år. Verdens energibehov ligger på rundt 16 000 TWh.

INP skal satse videre på de beste løsningene for miljøet og Norges beste.

Geir Pedersen

Ordførerkandidat Lindesnes INP