Debattinnlegg

I debatten om utsprenging av Sodevika har i den senere tiden fått en del innspill fra blant annet politikere om at kommunen må satse på næringsutvikling og arbeidsplasser. Selv er jeg selvfølgelig for næringsutvikling, men jeg har litt problemer med å forstå en del av bakteppet som presenteres.

I innslag på NRK Sørlandet fredag 12.05.23 gjentok du, Even Tronstad Sagebakken, at satsingen på havvind kan skape inntil 1200 arbeidsplasser. Dette antar jeg at du har en beregningsmodell for. Jeg utfordrer deg til å presentere denne modellen. Jeg har gjort et forsøk på å legge godviljen til for å finne ut hva som skal til for å skape 1200 arbeidsplasser.

DNB har en modell for å beregne bedrifters ringvirkninger. Denne er basert på en analysemodell bygd opp av samfunnsøkonomer i selskapet NyAnalyse og bygger på nøkkeltall fra offentlige statistikker. Jeg har lagt inn en rekke selskaper i DNBs analysemodell for å finne ut litt hvor mye en kan forvente seg av ringvirkninger for industribedrifter. Resultatene varierer, men de fleste ligger i området 0.3 til 0.5 ringvirkningsarbeidsplasser pr. ansatt i en bedrift. Om vi legger til grunn største ringvirkning, altså 0.5 ringvirkningsarbeidsplasser, betyr det at havvindssatsingen må skape 800 arbeidsplasser.

I statistisk sentralbyrås analyser viser det at verkstedindustrien i gjennomsnitt har 3,9 millioner kroner i omsetning per arbeidsplass. Dersom vi legger dette til grunn må havvindssatsingen i Mandal omsette for 3,1 milliarder kroner årlig.

Regjeringen har i sin publisering av satsingen på havvind sagt at det planlegges med 300 GW installasjon i løpet av en 20-års periode. I regjeringens egen publikasjon og i tråd med normale beregninger betyr det at det skal installeres inntil 1500 møller i denne perioden, altså et gjennomsnitt på 75 per år.

Rystad Energi har publisert en analyse av 14 megaWatt vindmøller for offshore installasjon. Ekstrapolert for en 15 MW vindmølle vil en kostnad for bunnfaste installasjoner være totalt ca 315 millioner kroner. Av dette sier Rystad Energi at ca. 21 millioner er knyttet til installasjon. Dette beløpet har med seg installasjon av fundament, installasjon av tårn på fundament, installasjon av mølleblader og installasjon av kabler. For bunnfaste installasjoner gjøres dette med spesialfartøy, såkalte Jack-up barges. Om vi legger godviljen til og tar hele installasjonsbeløpet inn som omsetning i Mandal og vi tar 100 prosent av markedet for disse til Mandal, får vi altså en årsomsetning på 1,5 milliarder kroner.

Da mangler vi enda 1,6 milliarder for å nå målet om 800 arbeidsplasser. Som du ser, så får jeg ikke til å rekonstruere ditt regnestykke. Det hadde vært veldig fint å se dine analyser som ligger bak de 1200 arbeidsplassene du snakker om.

Det er mulig du er kryssklippet i innslaget på NRK, men for meg hørtes det ut som om du mente at service for Sørlige Nordsjø II skulle sørge for disse 1200 arbeidsplassene. Om du ikke er kryssklippet her, så blir det et litt merkelig regnestykke.

Publikasjoner om effektivitet av havvindsprosjekter viser at de beste feltene klarer å produsere ca. 40 prosent av maksimal kapasitet som gjennomsnitt. Med en 1,4 GigaWatt makskapasitet, vil feltet produsere 4,9 milliarder kilowatt timer. Med en omsetning i Mandal på 3,1 milliarder vil det i så fall gå 63 øre pr. kilowatt timer produsert til satsingen i Mandal. Dersom du ikke er kryssklippet, tror du at dette er et akseptabelt nivå for operatørene?

Jeg venter i spenning på å få vite hvordan tallet 1200 arbeidsplasser og tar gjerne imot korrigering av mine egne regnestykker.

Kjetil Kleven