Vi har nå i ett år vært vitne til Putin og Russlands brutale krig mot Ukraina. Men takket være ukrainske soldaters heroiske innsats og vestens hjelpesendinger av effektive forsvarsvåpen, har ikke russerne lyktes.

Nå er vi vitne til at liknende overgrep er i ferd med å skje på palestinske områder. Israels nye regjering er å betrakte som den mest høyreekstreme regjering landet noensinne har hatt. Den ledes av korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu, som er i gang med sin sjette periode som statsminister. På prioriteringslisten står utvidelse av de israelske bosetningene i okkuperte palestinske områder. FNs sikkerhetsråd har tidligere fastslått at disse bosettingene er ulovlige og i strid med folkeretten.

Flere hundre tusen israelere demonstrerer mot den nye regjeringen og frykter de vil kunne få en diktator.

Nå fryktes det at Israels nye sikkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, som er dømt for terrorstøtte, skal fremprovosere en blodig konflikt. Han sier han vil annektere hele Palestina, og 90 land i FN sier nei til Israels planer. Flere hundre tusen israelere demonstrerer mot den nye regjeringen og frykter de vil kunne få en diktator. Partiet Jødisk Makt, som ledes av Itamar Ben-Gvir, ble ansett som så ekstrem at den israelske hæren fritok ham fra den obligatoriske militærtjenesten i 1995. I 2007 ble han dømt for å ha støttet en jødisk terrororganisasjon, og for å ha oppfordret til rasisme mot arabere. «Provokatør». Slik beskrives ham på lederplass i den konservative israelske avisen The Jerusalem Post. Nå skal han lede politiet i Israel som sikkerhetsminister i Netanyahus regjering, og dette skjer med Netanyahus velsignelse.

Den nye regjeringen skaper frykt for en blodig konflikt i Midtøsten.

Jan Henrik Jensen