Naboer til Sodevika har flere ganger sett noe som ligner ei grå-hvit elv i sjøen. Det er utslipp som kommer fra Strømsvika. Spesielt ved regnvær har det vært ille. De har tatt bilder av forurensningen som er godt synlig mot Stusøy. Derfra går strømmen både øst- og vestover.

Med undervannskamera kan de sees en død sjøbunn ved Strømsvika – ikke den vanlige og kjente «tareskogen» som vi er vant til å se. Også i Homsvik-stranda merkes lurv i flytende masse som har blitt verre det siste året og spesielt i varmt vær.

I 2015 startet arbeidet med å sprenge i Strømsvika, den ligger som et åpent sår i naturen. Det var vel ment som sjørettet næring med arbeidsplasser?!! Er det godkjent renseanlegg vedr. utslipp fra Strømsvika? En annen bekymring er forholdene for villaksen i den nasjonale laksefjorden vest for Kleven. Havforskere bør undersøke tilstanden der.

Er det tatt hensyn til Fjellhallen ved Natoanlegget når det rett ved vil bores og sprenges til dypvannskai? Rystelser vil vel merkes i store områder rundt stedet?!

Miljødirektoratets kart viser grensen rundt landskapsvernområdet Oksøy – Ryvingen. Grensen fra Ryvingen går nordover til Stusøy og østover mot Hovden som ligger ved utløpet Skjernøysund. I Lindesnes avis 8. juni ser vi at Bethelsen & Garpestads siste forslag går ut på ny reguleringsplan for Sodevika, bygge dypvannskai i 3 etapper. Det skal bores 50 m dypt og sprenges 100-150m fra landskapsvernområdets grense.

  • Utdrag fra bestemmelsene i Oksøy-Ryvingen landskapsvernområde:

  • Vernet ved kongelig resolusjon av 29. april 2005 med hjemmel i naturvernloven

  • Området er vernet mot inngrep som vesentlig kan endre landskapets art eller karakter.

  • Viktig hekkeområde for en rekke arter av sjøfugl

  • Sørlige og nordlige plantearter møtes her. Enkelte fjellplanter finnes også.

  • Kystlynghei er en typisk del av det gamle kulturlandskapet.

  • Området er rikt på kulturminner. Menneskelig aktivitet kan spores om lag 9000 år tilbake i tid.

Minner om at Fylkeskommunen mener at Sodevika-planen må utsettes.

Jorunn Kige