En oppvekst på en bygd innebærer ofte at man bor et stykke unna fritidstilbudene. Samtidig er det ofte færre fritidstilbud å velge i enn i sentrale strøk.

I min oppvekst benyttet jeg flere av fritidstilbudene, blant annet idrettslaget og kommunens egne fritidstilbud som svømming på Laudal og ungdomsklubb på Øyslebø. Tilbudene ble hyppig brukt for min del og jeg fikk oppleve mange gode øyeblikk sammen med venner og familie som har bidratt til en god oppvekst.

At den nye kommunen har krevende økonomi er kjent, og vi har sett dette føre til endringer i tjenestetilbudet. Endringer må ha medvirkning og ha en åpen prosess for å fungere.

På Laudal skole er det en svømmehall. Svømmehallen brukes av de tre skolene i dalen til nødvendig svømmeopplæring, samt at lag og foreninger kan bruke bassenget på kvelden. Svømmehallen ble i sin tid bygget som erstatning for tapte badeplasser i forbindelse med bygging av vannkraftverk. Byggingen av svømmehallen ble finansiert av kraftselskapet. Svømmehallen er bare åpen deler av året.

Nytt for året, uten forvarsel, sendes det ut fra kommunen et skriv om endret betalingssatser. Prisen for lag og foreninger regnes likt som i Mandal svømmehall. Det har skapt mange reaksjoner! Likt som i Mandal er argumentet, men det er ikke likt.

I Mandal er det ansatte som jobber som badevakter, varmere vann og bedre fasiliteter. På Laudal er det frivillige. Bassenget er en erstatning for tapte badeplasser må vi huske. Vi vet alle at svømmeopplæring redder liv. Hvilken prosess har det vært i forkant spør jeg? Et moment som må tas med er at bassenget uansett må oppvarmes på grunn av skolesvømming. Kommunen har bare driftsutgifter for bassenget og ingen ansatte. Svømmeopplæring og svømming redder liv og bidrar til god folkehelse.

Involvering og prosess var også lite synlig ved omorganisering ungdomsklubben HUK ved sammenslåingen i 2020. Manglende involvering og prosess fra ungdom og foreldre. HUK mistet navnet og ble til InClub, mistet foreldrehjelpen og mistet viktig inntekt til Polen-tur. Frivillige foreldrene fungerte også som trygge voksne rundt ungdommene. Klubben er ikke som den var. Færre ungdommer bruker tilbudet og Øyslebø har i de siste årene hatt en økende trend på hærverk og bråk i området rundt Øyslebø.

Ungdomsklubben er dyrere å drifte for Lindesnes kommune, enn før på grunn av økt bruk av kommunens ansatte. Min kritikk går ikke til de ansatte som jobber i InClub. Kritikken går på manglende involvering ved endringer i tjenestetilbudet. Inclub har flere gode tilbud til ungdom som gøye turer, gokart kjøring og andre aktiviteter med en svært lav egenbetaling. Takk for disse tilbudene!

Olevine C. T. Fidjestøl, 3. kandidat for Senterpartiet