I løpet av de kommende dagene står lærerne klare til å ta imot nye og gamle elever. Mange barn har sin første skoledag, og for de aller fleste elever er det et nytt år på et nytt trinn. Når elevene i Lindesnes nå begynner på skolen igjen, må vi sørge for at de opplever trygge rammer for læring og mestring.

Ingen barn skal føle seg engstelige når skolen starter igjen. Dessverre er det mange barn som gruer seg til skolestart, enten fordi de ikke opplever faglig mestring, eller lærelyst. Tall fra Elevundersøkelsen viser at motivasjonen i skolen er dalende og at mange elever kjeder seg. For oss i Venstre er det ingen tvil om at dette problemet krever politiske prioriteringer og at vi må jobbe for å løfte opp skolene. Men hva er det som gjør en skole til en god skole?

Svaret er naturligvis lærerne. En god skole er avhengig av at lærere har nok tid og ressurser til å utføre jobben sin på en god måte.

Ingen elever er like og klasser kommer i forskjellige fasonger, derfor gir det ikke mening med gjenbruk av identiske læreopplegg. Tilpasset og god undervisning krever at lærere har nok frihet og tid til å følge opp elevene med rette faglige utfordringer.

Samtidig som Venstre ønsker å prioritere mer frihet og bedre lønn til lærerne i Lindesnes, må det stilles krav om at de som underviser har den rette faglige kompetansen. Og dersom læreren ikke har den, må vi heller tilrettelegge bedre for at dette blir tilgjengelig. Dette krever naturligvis midler, men det er mulig at det ligger midler til dette fra i fjor.

Mellom mai og september i fjor opplevde vi en lærerstreik. Som utgangspunkt for lønnsforhandlingene skulle lærerne opprinnelig gå opp i lønn fra 1. mai 2022.

Ettersom lærerne med rette var misfornøyde med den lave lønnsutviklingen, som førte til streik, ble ikke dette betalt ut før etter 27. september 2022 da streiken var slutt etter tvungen lønnsnemnd. Dette er naturligvis risikoen med streik, men spørsmålet gjenstår da; Hva skjedde med pengene som opprinnelig skulle ha tilfalt lærerne fra 1. mai, dersom det ikke hadde vært en streik?

Dette beløpet landet på 1.9 millioner kroner. Penger som Lindesnes kommune sparte på Rikslønnsnemndas kjennelse i lærerstreiken.

Venstre bad om å få en sak på hva disse pengene skal brukes på, i et forsøk på å hindre at lærere blir straffet «dobbelt» i form av streiken, etterfulgt av dette innsparingstiltaket i skolen.

Venstre vil fortsette å være lærerens parti, og vi håper saken kommer opp til kommunestyret 7. september.

Randi Fredriksen,

Ordførerkandidat for Lindesnes Venstre