Debattinnlegg

Kommunen står overfor store omstillingsprosesser. Vi her helt avhengige av å jobbe godt sammen for å sikre at vi klarer å gjøre de omstillingene vi må, slik at vi får et budsjett i balanse. Hele målet med dette arbeidet er å sikre oss økonomisk handlingsrom, slik at vi kan prioritere ressursene våre der vi mener de har størst effekt. Først da kommer vi oss i forkant, i motsetning til nå, hvor vi i stor grad løper etter.

I en slik prosess forventer jeg også at vår gode lokalavis er etterrettelig med informasjon. I lørdagens leder, skriver leder følgende:

«At ordføreren videre i møtet engasjerte seg sterkt i at noen enhetsledere kanskje nå kutter frukten i skolen for å få hjulene til å gå rundt, og at det er uhørt med tanke på at frukten er politisk forankret, må være provoserende for enhetslederne.»

Det første jeg vil si her er: Det er et politisk vedtak om at vi skal ha skolefrukt på ungdomsskolene. Et politisk vedtak kan kun oppheves av et politisk vedtak. Dersom det var slik at det var opp til administrasjonen å avvikle, eller ikke gjennomføre politiske vedtak, da er vi ute å kjøre demokratisk sett. Det forundrer meg at ikke dette er en del av avisens demokratiske ryggmargsrefleks. En viktig del av rollens som ordfører er å sikre at kommunestyrets vedtak blir fulgt opp.

For det andre skal vi gjennom vanskelig valg og prosesser, da trenger vi både forankring, medvirkning og klare alternativer, før vi gjør politiske valg som vil få konsekvenser. Det var hele formålet med vedtaket i budsjettet om reduksjoner innen oppvekst. Vedtaket lyder i sin helhet slik:

«Det er helt avgjørende for kommunens tjenestetilbud at vi får et budsjett i balanse. Spesielt viktig er det at oppvekstområdet får et budsjett i balanse slik det legges opptil. SiU-prosessene (kort bemerkning: det er navnet på omstillingsarbeidet) for oppvekst må komme frem til tiltak som gir en årlig inndekning på 22 millioner kroner.

Planen for dette må legges frem for kommunestyret innen juni 2023, og tiltakene som skal gi en helårseffekt på 22 millioner kroner må senest effektueres fra 1.8.2023, dersom de ikke kan iverksettes før dette tidspunktet.

I dette arbeidet ber kommunestyret rådmannen om legge frem ulike alternativer til hvordan inndekningen kan gjennomføres. Inndekningen må skje innen vedtatte rammer, noe som vil si at den grunnleggende skolestrukturen ikke skal røres.

Progresjonen innen SiU i oppvekst må månedlig rapporteres til formannskapet. En helårseffekt på 22 millioner kroner, betyr at innsparingen må være på 9,16 millioner kroner i perioden 1.8.2023-31.12.2023. Dette er bakgrunnen for at kommunestyret setter innsparingskravet til minimum 10 millioner kroner i 2023.»

Grunnen til at flertallet gav 12 millioner mer til oppvekstsektoren, og at kravene skal iverksette fra 1.8.23, var for å sikre at vi har best mulig oversikt over hva som er mulighetene og hva som er konsekvensene av våre vedtak. Det skulle også sikre god forankring og medvirkning i forkant, slik at vi sammen «står i det» når vedtakene blir gjort, og at det kommer god informasjon i forkant av at de blir iverksatt. Det er i denne prosessen ulike kuttforslag må komme opp.

Mine utspill handler ikke om mistillit til enhetsledere, men det handler om å sikre at politiske vedtak blir gjennomført. Jeg har ikke behov for å skylde på noen, av og til kan det glippe, og det må vi tåle. Men da er det min jobb å sikre at vedtak blir fulgt opp, slik at vi kommer på rett spor.

Lokalavisen har hatt mange gode saker knyttet til kommunestyrets vedtak om reduksjoner. Jeg håper at lokalavisen i det videre arbeidet, når vi nå skal jobbe med Temaplan Mestring, også kan være aktive i debatten om hva som er viktig av innhold og prioriteringer innen de ulike sektorene, for å sikre økt mestring, læring og utvikling. Både for unge og eldre. Den debatten trenger vi i offentligheten.

Helt til slutt. Temaplan Mestring, som også skal inneholde plan for barnehage og skole, er kraftig forsinket grunnet pandemi. Det skyldes enkelt og greit at de som skal utforme planen, er de samme som har hatt ansvaret for å drifte våre tjenester i en særdeles utfordrende tid. Det har ikke vært tid og kapasitet til å jobbe med planen. Det har det vært full forståelse for. Men nå som vi er i gang, må vi sikre en bred medvirkning, slik at vi får en god plan som setter mål og retning for vårt tjenestetilbud, til det beste for våre innbyggere.

Even Tronstad Sagebakken, ordfører i Lindesnes