Kjære Paal Pedersen, Høyres ordførerkandidat, samt alle andre politikere som forsvarer usikre planer for Sodeviga blant annet med referanse til 80-tallets vanskelige valg av Gismerøya.

Gå gjerne i Kleven og ta en titt på det som var Mandals havn den gang. Behovet for ny havn var tydelig. Ta deretter en tur på Vestnes , Kastellet, Skogsøy og Malmø. Der lå det skipsverft og annen maritim aktivitet som sårt trengte nye rammebetingelser. Alt dette var 100 prosent konkrete oppgaver som byens politikere måtte finne en løsning på. Likevel var valget av Gismerøya vanskelig og det ble brukt god tid på vurderingene.

På Gismerøya fikk vi en moderne havn og gode betingelser for eksisterende etablerte bedrifter. Både for de som flyttet ut av byen og de som ble igjen. Absolutt alt vi nå har på Gismerøya har sitt utgangspunkt i kommunens etablerte industri og verfts miljø. For næringslivet har dette vært en god utvikling! En vesentlig årsak til at vi har beholdt et stort industrielt miljø på Gismerøya, er at kommunen selv eide og styrte prosjektet.

For cirka 20 år siden ba politikerne Mandal Industriforening, byens håndverkere og Handelsstanden om innspill til fremtidig næringspolitikk. Politikerne fikk svar i rapporten «Kompass» som inneholdt fire fokusområder. Et helt vesentlig punkt var nye næringsområder. Siden har vi fått tømmerkai, Mandal Havn Strømsvika, Doneheia, Jåbekk og vi ser begynnelsen på Mandalskrysset.

Vårt næringslivs arealbehov er hørt og besvart med rikelige muligheter for nye etableringer. Det som nå trengs, er planer for infrastruktur og tilførsel av mer elektrisk kraft.

Var beslutningen om Gismerøya vanskelig, må kanskje størrelsen på ødeleggelsene og kommunens manglende kontroll i Sodeviga være et umulig valg. En godkjenning med referanse til Gismerøya faller på sin egen urimelighet.

Alf-Arne Nøsted