Debattinnlegg

Vi viser til Lindesnes avis omtale av Sodevika-saken, 3. september 2022. Omtalen gir en god og grundig gjennomgang av saken, lokalavis på sitt beste. Avisen presenterer også en meningsmåling som viser at et klart flertall er imot en utbygging av Sodevika.

Vi registrerer at ordfører Tronstad Sagebakken nok en gang uttaler at han er for at Sodevika skal sprenges ned. Ordføreren har tatt dette standpunktet før saken om Sodevika er utredet gjennom konsekvensutredning, planprogram og detaljreguleringsplan. Han går nærmest for en nedsprengning av Sodevika uansett, og før offentligheten, andre politikere og ikke minst direkte berørte har fått opplyst saken grundig. Dette synes vi er spesielt fordi god demokratisk skikk er at politikere fatter sine beslutninger basert på et best og bredest mulig faktagrunnlag. Hvis folk får inntrykk av at viktige beslutninger er tatt før de egentlig skal tas, eller at «noen har snakket sammen», kan det bidra til uheldig politikerforakt.

Facebooksiden «La Sodevika leve» har over 1000 faste følgere og har nådd ut til over 15 000 personer. Det er blitt et voldsomt engasjement for å bevare Sodevika og mot å ødelegge enda mer av skjærgården (tett opptil verneområdet som kan bli nasjonalpark). Det later til at Tronstad Sagebakken er i utakt med vanlige folk, også i hans eget parti. Har han glemt at han også er ordfører for naturen, allmennheten, veldig mange fastboende og hytteeiere i området? Det er dramatisk når man på tynt grunnlag går inn for noe som vil ødelegge mange familiers bolig- og fritidseiendommer og påføre veldig mange støy- og støvplager.

Utbyggerne Fidjestøl/B&G (Bertelsen og Garpestad) har presentert planer for en omfattende produksjon og montering av havvindmøller. Denne virksomheten skal angivelig skaffe flere hundre arbeidsplasser. Men utbyggerne har ikke godtgjort at de kan skaffe en eneste fast arbeidsplass i Sodevika. Vi mener derfor det reelt sett er snakk om å sprenge, knuse og eksportere enorme steinmasser for å få en kortsiktig profitt, ikke å utvikle arbeidsplasser.

Ordfører Tronstad Sagebakken går altså så langt at han mener Fidjestøl/B&G uansett må få sprenge ned Sodevika, fordi man må ha ferdig planerte sjønære arealer. Det er ubegripelig for oss at ordføreren går inn for dette midt i sårbar skjærgård når han vet at kommunen har hundrevis av dekar sjønære ledige arealer på Gismerøya, i Strømsvika og på Jåbekk. Ifølge direktør Pedersen på GOT/ Windport er det 1100 dekar planert areal ledig på Gismerøya og i Strømsvika/Jåbekk området. Strømsvika er nå sprengt ned slik at man kan bygge kaifront på mange hundre meter. Så langt er vi ikke kjent med at det er skapt nye faste arbeidsplasser i Strømsvika. Riktignok er tømmerutskipning og asfaltverk flyttet fra Gismerøya, men det blir ikke flere arbeidsplasser om man flytter en virksomhet over Klevefjorden.

I sin siste uttalelse sier ordføreren at «nå skal Equinor se på mulighetene i hele havnebassenget som et attraktivt område for utnytting av havvind». Vi antar at han sikter til intensjonsavtalen som ble inngått med GOT/Windport. En intensjonsavtale er i praksis uforpliktende for partene, i realiteten kan man si at partene kun skal orientere hverandre, det er ikke mer håndfast enn det.

Sodevika-prosjektet er ikke drevet frem av Lindesnes kommune slik Gismerøya og Strømsvika ble. I den nylig vedtatte Strategiplanen for kommunen er Gismerøya og Strømsvika fremhevet, Sodevika er ikke nevnt med ett ord.

Vi støtter ordførerens jobb med å prøve å skaffe arbeidsplasser i kommunen, selvsagt også innen havvind. Men vi ber om at ordføreren legger bort sitt forutinntatte standpunkt om Sodevika før konsekvensene av dette er utredet.

Det er uendelig mange argumenter som taler for å «La Sodevika leve».

Det må være påtrengende nødvendig for samfunnet hvis planforslaget skal støttes – og det er det milevis fra å være.

Det må kunne legges frem troverdige planer om etterbruk, som er så viktige at det overskygger alle de store negative konsekvensene dette får.

Hilsen arbeidsgruppen for «La Sodevika leve»:

Knut H. Riple, Bente Homsvik, Henk Nevland, Roar Lie, Svein Wærenskjold, Thor Ståle Hansen, Jan Terje Nielsen.