Debattinnlegg

Vi må ta hensyn til naturen og miljøet ved all videre utbygging av fornybar energi som vannkraft, solenergi og vindkraft, både på land og til havs. La det være helt klart og tydelig. Lindesnes INP (Industri- og Næringspartiet) er for ny utvikling av industri og næring. Særlig utvikling i hele distriktet.

Hvorfor ikke vindkraft?

• Havvind rammer fiskeri og naturen, utarmer jordens mineralressurser på kobber og nikkel. Ødelegger urørt natur og kyst linjen ellers. Fugler og innsekter. INP er svært bekymret over mikroplasten i vår natur, sjø og vassdrag. Dette er en negativ utvikling vi tar på det største alvor. Vi trenger mindre mikroplast i vår natur og vårt matfat, ikke mer.

• Stort avfallsproblem: Når de enorme bladene må skiftes, oppstår et enormt avfallsproblem. De er nemlig ikke nedbrytbare. Derfor trengs det store arealer til å få bukt med avfallet.

• Regjeringen har satt et mål om 30 gigawatt havvind innen 2040. Det vil kreve store arealer. Forskere har antydet et behov for 4.900 kvadratkilometer, men regjeringen har snakket om inntil 15.000 kvadratkilometer, ifølge blant andre Fiskeribladet.

• De fleste vindmøller på land har en kapasitet på 2-3 megawatt. 334.305 vindmøller må være i bruk for å erstatte norsk olje og gass. Dette er galskap.

• Havvind representerer ingen fornybarhet, da vindmøllene beslaglegger enorme marine arealer, påfører en betydelig ny forurensningsfare med giftige oljer (gir/hydraulikk).

• Vi ønsker større utvikling innen fiskeriindustri og handel i vårt distrikt. Høy undervannsstøy skremmer fisken vekk fra viktige gytefelt. Det kan få store konsekvenser for rekruttering til bestandene, og dermed også for fiskerinæringen.

• Bisfenol-A: Bisfenol i små konsentrasjoner skader forplantningsevnen til mennesker og alle levende organismer. Likevel har bruken økt betydelig, mye av økningen skyldes epoxy-forbindelser i rotorblad i vindkraftverk.

At man har kraftmangel i Europa nå. Er det flere årsaker til. Fra 1996 ble det etablert en felles svensk-norsk kraftbørs, og dermed et felles marked. Markedet har gradvis blitt utvidet, og vi er nå en del av et europeisk strømmarked. Gjennom EØS-avtalen er Norge med i EUs indre energimarked. Vi i INP ønsker at denne avtalen brytes, og ønsker oss ut av hele EØS avtalen. Vi ønsker full kontroll på det norske kraftmarkedet. Ved å prioritere riktig: prioritere norsk næringsliv, norsk industri og norske husholdninger. Vi mener at norske naturressurser ivaretas best i Norge.

Vi ønsker videre utvikling i Norsk olje og gass produksjon. Behovet for denne industrien er helt avgjørende. I tillegg vil vi trygge arbeidsplassene, teknologien og dets kompetanse denne næringen besitter.

Økt utvikling og oppgradering av vannkraftverk: Vi ønsker ikke en grunnrenteskatt som hemmer utvikling for oppgradering innen denne energiproduksjonen. Man kan gjøre dette ved å overføre nytt vann fra andre nedbørsfelt, øke fallhøyden eller redusere den mengden vann som renner forbi kraftstasjonen uten å bli brukt til kraftproduksjon. Eller bytte ut løpehjul som gir økt effektivitet. Norsk vannkraft må tas av børsen. Norske strømforbrukere skal sikres billig strøm.

Vi ønsker betydelig fokus og forskning på bølgekraft, jord- og bergvarme (geotermisk varm) og kjernekraft med thorium. Særlig se på muligheten for mindre kjernekraftverk. Jordvarme tilknyttet offentlige bygg.

Konklusjon er derfor at Lindesnes INP sier NEI til all vindkraft. Miljø – og naturen skal ikke ødelegges. Vi ønsker å utnytte vannkraftanlegget mest mulig. Økt effektivisering og oppgradering av eksisterende anlegg. Vi ønsker å se på muligheten for alternative energikilder. Men alt etter natur og miljø hensyn, samt behov. Det viktigste er at industri, næringslivet og husstandene i Lindesnes kommune har tilgang til nok strøm. Samt at kraftprisen er bærekraftig.

Vi har sett et økende behov fra Europa når det gjelder strømbehovet. Vi forstår situasjonen. Men vi kan ikke la dette gå ut over norsk industri og næringslivet. Vi må ta grep som gjør at næringslivet generelt har god økonomisk drift. Slik at ikke økte strøm kostnader, truer med nedleggelser og økt fare for konkurser. Vi trenger alle og flere arbeidsplasser for fremtiden.

Jeg minner på om at det er krig i Ukraina. Hva som skjer når krigen er over er uvisst. Men da får Europa igjen tilgang til gass og olje. Vi kan ikke belage oss på at vi skal være Europas batteri i fremtiden. I tillegg utvikler andre land i Europa nye energi kilder. Dersom vindkraftselskap går konkurs blir konsekvensen at eierselskapet byttes ut med et nytt selskap som vil drifte eksisterende vindkraft videre. Samtidig slettes alle avtaler som det konkursrammede selskapet har gjort. Faren for konkurser er reel.

Tar vi dette som konklusjon vil ikke vindkraft være bærekraftig for fremtiden. Da vil strømmen gå drastisk ned, slik at det ikke lønner seg å drive vindkraftproduksjon. Da sitter vi igjen med vindturbiner som står som et symbol, for politikken som nå bedrives. Hvem skal da fjerne de ubrukelige turbinene? Jo, da sitter kommunen med regninga. Få kontroll på hvordan Norge skal styres videre.

Geir Pedersen, leder Lindesnes INP

Vi ønsker å utnytte vannkraftanlegget mest mulig.