Marerittet har nådd velferdsstaten

Debattinnlegg

Hele verden er i unntakstilstand. Marerittet som begynte i Wuhan, Kina, har nådd alle verdens hjørner. Covid-19 setter en stopper for hele jorda.

Norge er rammet utrolig hardt. Nye registrerte smittede øker uten stopp, og frykten for smitte sprer seg nesten enda fortere. Vi skal være redde. Frykt er en viktig følelse. Nå rammes verden av noe som oss i velferdsstaten også må kjenne på. For mennesker i U-land er dette viruset kanskje bare et komma i livet deres. For oss derimot, er ikke dette lengre bare noe som er fjernt på tv, slik som krig, sult og andre forferdeligheter har vært.

I en slik situasjon håper jeg alle typer nordmenn kan stå sammen på tross av etnisitet, legning, religioner, og mer. Vi er nordmenn, alle sammen, og nå gjelder det å stå sammen som det også. Vi må være medmennesker. Det holder ikke å tenke, vi må handle. Fremover vil det meste som er gøy, være avlyst. Respekt for det, er respekt for eldre mennesker og mennesker i risikogruppen. Prioriteringene i vår hverdag er snudd på hodet.

Covid-19 bringer ut det beste og verste i hver og en av oss. Det er nå vi forstår hvordan mennesker rundt tenker. Du kan ikke styre hvordan andre oppfører seg, men du kan styre deg selv. Det bør kreves at alle her i Norge tar ansvar, og det gjør mange også.

Elendighet er ikke lengre fjernt, det er her og det er nå. Alle kan hjelpe til. Medmenneskelighet har aldri vært viktigere.

Alice Marie Føreland, 16 år

Les hele saken med abonnement